De sâmbătă seară și până luni, România va fi din nou sub influența ploilor abundente, cauzate de un ciclon care s-a format în sudul Europei. Specialistul militar în observarea și prognoza fenomenelor atmosferice a avertizat că acest sistem meteorologic va aduce cantități importante de apă în sud-estul țării. Bucureștiul, în special, se va confrunta cu precipitații intense, potrivit hotnews.ro.
Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, că între 28 și 30 septembrie sunt așteptate fenomene meteo severe, inclusiv ploi torențiale și posibile inundații. În acest context, Guvernul a convocat o ședință de urgență pentru a discuta despre măsurile necesare în fața acestui fenomen meteorologic.
Se așteaptă ca precipitațiile să fie însoțite de vânt puternic și descărcări electrice, ceea ce va agrava și mai mult condițiile meteo. De asemenea, oficialii îndeamnă cetățenii să fie atenți la alertele meteo și să se pregătească pentru posibile situații de urgență.
Te-ar mai putea interesa și: Situații meteorologice urgente. Mircea Fechet anunță stare de alertă pentru România!
foto: meteo
Un specialist în meteorologie din cadrul Armatei a avertizat despre nivelul alarmant al precipitațiilor așteptate în România, menționând că în unele zone se pot acumula până la 100 de litri de apă pe metru pătrat. Acesta a zis că, după 20 de ani de observații pe radare și hărți, nu a mai întâlnit o asemenea cantitate de apă în atmosferă, semn că autoritățile trebuie să fie foarte îngrijorate.
„Toate acestea sunt semnul îngrijorării autorităților. Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat un specialist în meteorologie din cadrul Armatei, sub condiția confidențialității, potricit sursei citate.
De sâmbătă până luni, România va fi sub atenționări pentru ploi, vânt puternic și o scădere a temperaturilor de până la 20 de grade. Zona intracarpatică va fi sub cod galben, iar regiunile subcarpatice, sudice și estice vor fi afectate de coduri portocalii.
Te-ar mai putea interesa și: Meteo octombrie 2025. Lună cu ninsori, temperaturi scăzute și vijelii. ANM a actualizat prognoza