Badantele românce, înlocuite în Italia. Alberto Gallas, a cărui agenție activează predominant în nordul Italiei, evidențiază că una dintre cele mai mari probleme este scăderea constantă a asistentelor de îngrijire din Europa de Est.
„Cât timp se poate îngriji un bătrân la domiciliu, familia preferă această opțiune. Azilul de bătrâni vine doar ca o etapă ulterioară. Am vizitat adesea România, care, alături de Bulgaria, a fost una dintre principalele surse. Cu toate acestea, mai ales în orașe, se observă o îmbunătățire a situației economice post-sovietice.” a declarat Alberto Gallas de la Gallas Group, agenție de intermediere între angajator și lucrător, potrivit Corriere della Sera.
Potrivit statisticilor, în regiunea Veneto, numărul asistentelor românce a scăzut cu 4% între 2013 și 2022, de la 25% la 21%. Pe de altă parte, și numărul asistentelor italiene a înregistrat o scădere, de la 7% la 6%.
„Viitoarele surse vor fi Africa și Asia de Sud-Est. În realitate, în Veneto, există o deschidere crescută față de asistentele de diferite origini, iar persoanele care vin din Asia și Africa au, datorită culturii lor, un respect imens față de vârstnici. Singura soluție viabilă în viitor sunt decretele privind fluxul migratoriu, ale căror cote sunt momentan scăzute”, a mai precizat Alberto Gallas.
Conform datelor oficiale INPS, numărul de asistente de îngrijire cu contract de muncă în regulă, în Veneto a scăzut de la 75.156 în 2013 la 69.797 în 2022.
„Avem în vedere aproximativ 70.000 de lucrători autorizați, și putem presupune că numărul celor neautorizați este puțin mai mare. Estimarea finală este de aproximativ 150.000 de asistente de îngrijire în Veneto”, încheie Gallas.
Presa italiană duduie de articole despre amenzile usturătoare primite de lucrătoarele din sectorul casnic care nu au depus declarația de venit obligatorie. Foarte multe dintre persoanele amendate sunt românce care au lucrat ca badante. Acesta nu este prima situație de acest fel. În presa italiană au existat mai multe articole de-a lungul timpului care au vorbit despre astfel de cazuri.
În mod constant, Garda de Finanțe efectuează în mod constant controale de rutină prin care identifică care sunt contribuabilii care nu și-au declarat propriul venit. Statul italian a descoperit faptul că prejudiciul se ridică la milioane de euro, doar din suma taxelor care ar fi trebuit plătite dacă veniturile ar fi fost declarate regulamentar.
Publicația Rotalianul a analizat această situație și a publicat povestea a trei românce care au fost convocate de Garda Financiară. Acestea au fost controlate de autorități și au primit amenzi de mii de euro. De asemenea, jurnaliștii au cerut opinia Mihaelei Dumitru, un expert și consultant fiscal de la Torino, cu privire la situația amenzilor.
Aceasta a mai discutat despre obligațțile pe care le au româncele care lucrează în domeniul casnic. Aceasta a mai oferit o serie de sfaturi cu privire la modurile prin care se pot proteja de o amendă și cum pot să fie mereu în legalitate.