Bancnotele românești din anii ’90 pot aduce sume mari de bani și sunt, de cele mai multe ori, uitate în sertarele părinților și bunicilor. În România, banii vechi au devenit o afacere profitabilă, iar pasiunea pentru numismatică îi determină pe colecționari să plătească sume și mai mari pentru astfel de obiecte. Cu cât bancnotele sunt mai rare, cu atât valoarea lor este mai mare, potrivit bugetul.ro.
Un exemplu recent este al unui român, care a pus un anunț pe OLX pentru vânzarea bancnotelor de 500 de lei din 1992, într-o stare foarte bună, la prețul de 8.000 de euro.
“Vând monede diverse, cât și bancnotă de 500 de lei, 1992decembrie. Preţ: 8 000 €”, este anunţul postat pe platforma OLX.
Bancnotele românești vechi, emise după Revoluția din 1989 și cu chipul lui Constantin Brâncuși, au devenit obiecte de colecție valoroase. Aceste bancnote, care au pe spate sculpturi celebre ale artistului și sunt realizate din hârtie cu dimensiuni de 76 mm înălțime și 160 mm lățime, au început să capete o mare valoare pe piața numismatică.
Te-ar mai putea interesa și: Se schimbă banii! Ce se întâmplă cu bancnotele euro
foto: bancnote
În România, 8.000 de euro nu sunt suficienți pentru achiziționarea unei locuințe, dar în anumite sate idilice din Italia, cu această sumă poți cumpăra o casă cu etaj și curte mare.
La începutul anului, un astfel de obiect numismatic a fost vândut pentru 10.000 de lei, iar în 2021 prețul a ajuns la 30.000 de lei.
Muzeul Naţional de Istorie a găzduit o colecţie impresionantă cu bancnotele româneşti rare, dorite de colecționari din întreaga lume.
„Nu mai este niciun secret că atunci când se ivește ocazia de a adăuga articole rare în colecțiile lor, pasionații de obiecte inedite sunt dispuși să scoată din buzunar mici averi”, spun reprezentanţii muzeului din Bucureşti.
Muzeul Național de Istorie a României va prezenta în acest an bancnote dintr-o serie fabricată în anii 1919-1920 în Statele Unite ale Americii, la comanda Ministerului de Finanțedin țara noastră. Aceste bancnote nu au fost puse în circulație și au fost distruse ulterior, conform surselor Băncii Naționale a României, făcându-le extrem de rare în serii complete și în stare foarte bună de conservare.
Expoziția va include bilete cu numere de serie consecutive.
„Continuând seria prezentării unor exemplare rare de bancnote românești, inițiată în anul 2023 prin etalarea biletelor ipotecare – primii lei din hârtie, în acest an vor fi expuse bancnote dintr-o serie fabricată în anii 1919-1920, în Statele Unite ale Americii, la comanda Ministerului de Finanțe.
Aceste bilete, nefiind puse în circulație și distruse ulterior (după sursele Băncii Naționale a României), sunt rarisime în serii complete, în stare foarte bună de conservare și cu numere de serie consecutive, cum sunt piesele care fac parte din expoziție”, au mai transmis reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României.
Te-ar mai putea interesa și: Țara în care bancnotele și monedele sunt pe cale de dispariție. E dificil să plătești cu cash