- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Banii cash riscă să dispară. Se anunță schimbări majore în Europa

17 Oct, 10:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Utilizarea numerarului a scăzut de la 83% în 2008 la 51% în 2023.În Germania, plățile cash rămân preferate, deși plățile electronice câștigă teren.
Banii cash riscă să dispară. Se anunță schimbări majore în Europa

În Germania, plățile cash continuă să fie preferate de majoritatea cetățenilor, chiar dacă există o tendință globală și europeană de a promova metodele electronice de plată. Introducerea euro digital va marca un nou pas în această direcție, semn că viitorul plăților electronice devine din ce în ce mai concret, potrivit capital.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Germania, țara la care s-a spus STOP la cash. Nu mai există nicio posibilitate să-i scoți de la bancomante

foto: bani cash

Banii cash riscă să dispară. Se anunță schimbări majore în Europa

Conform unui raport al Boston Consulting Group (BCG), în 2023, fiecare german a efectuat în medie 304 plăți electronice, ceea ce plasează Germania în treimea inferioară a clasamentului european în ceea ce privește utilizarea cardurilor de debit și credit, dar și a plăților prin smartphone. Comparativ, țările nordice, precum Norvegia, care conduce cu o medie de 815 tranzacții electronice pe cap de locuitor, au adoptat mult mai rapid aceste metode de plată. Luxemburg, Irlanda și Danemarca urmează îndeaproape, având valori semnificativ mai mari decât cele înregistrate în Germania.

Pe de altă parte, Italia, Malta și Spania au o utilizare mai scăzută a plăților electronice, ceea ce face ca Germania să fie în fruntea țărilor europene cu o preferință mai mare pentru plățile cash. Cu toate acestea, sondajele efectuate de Bundesbank indică o scădere constantă a utilizării numerarului în Germania. De la 83% din totalul plăților efectuate în 2008, această cotă a scăzut la 51% în 2023, reflectând astfel o tendință generală de adoptare a metodelor electronice de plată.

Deși se observă o creștere a plăților electronice, ritmul de adoptare rămâne lent în comparație cu alte țări europene. Raportul BCG prezice că, în următorii ani, utilizarea metodelor de plată electronice și digitale va continua să crească, dar cu o rată de creștere estimată la 5% anual până în 2028, în scădere față de 9% anual în ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și: Românii preferă să îşi ţină economiile cash la saltea sau în bănci, dar în valută