- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Banii intră în conturi! Anunțul bombă al Guvernului pentru români, începând cu 16 octombrie!

15 Oct, 19:05 • Bugiu ⁠Ana Maria
Vești excelente pentru fermierii români! Ministerul Agriculturii anunță plăți în avans de 1,2 miliarde de euro pentru fermieri, începând cu 16 octombrie.
Banii intră în conturi! Anunțul bombă al Guvernului pentru români, începând cu 16 octombrie!

Vești excelente pentru fermierii români! Ministerul Agriculturii anunță începutul plăților în avans pentru subvențiile europene, o decizie esențială menită să sprijine agricultura din România. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a comunicat că această măsură va demara în noaptea de 16 octombrie, oferind un avans total de 1,2 miliarde de euro, potrivit capital.ro.

Aceste plăți vor fi realizate în perioada următoare și vor avea un impact major asupra fermierilor, oferindu-le resurse financiare necesare pentru a-și susține activitățile agricole. Ministrul Barbu a detaliat structura avansului, precizând că un miliard de euro va fi alocat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe către fermieri, în timp ce 200 de milioane de euro vor proveni din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), destinate măsurilor delegate.

Te-ar mai putea interesa și: Noua fraudă Revolut la care trebuie să fii atent. Te poate lăsa fără toți banii din cont

foto: bani

Banii intră în conturi! Anunțul bombă al Guvernului pentru români, începând cu 16 octombrie!

Pentru anul de cerere 2024, fermierii vor beneficia de 70% din sumele aferente intervențiilor din FEGA și de 85% din cele destinate măsurilor din FEADR.

Decizia de a plăti subvențiile în avans vine în contextul nevoii de sprijin imediat pentru agricultori, care depind de aceste fonduri pentru a-și menține producția și a face față cheltuielilor curente.

„Practic, începând cu 16 octombrie, Ministerul Agriculturii va iniția plăți în avans pentru fermieri. Avansul total pe care îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro. Un miliard de euro vor fi plăți directe din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 200 de milioane de euro pentru măsurile delegate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Pentru anul de cerere 2024, avansurile vor fi 70% din sumele aferente intervențiilor din FEGA și 85% din sumele aferente măsurilor din FEADR”, a precizat Barbu.

Ministrul Agriculturii a anunțat lansarea plăților pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în acest an, subliniind că ordonanța care reglementează despăgubirile a fost aprobată. Valoarea totală a compensațiilor va depăși două miliarde de lei, iar sumele necesare sunt deja disponibile. În cadrul ședinței de Guvern din această săptămână, se va solicita o creștere a limitelor de plăți pentru Ministerul Agriculturii.

Fermierii vor beneficia de restituirea accizei la motorină pentru trimestrul doi, iar plățile pentru trimestrul trei sunt programate să înceapă luna viitoare.

„S-a aprobat ordonanța privind despăgubirile la secetă pentru fermierul român. Astfel, în perioada următoare vom începe plățile pentru despăgubirile acordate pentru calamitățile la secetă de peste două miliarde de lei, iar săptămâna aceasta vom avea în ședința de Guvern o solicitare de creștere a limitelor de plăți în cadrul bugetului Ministerului Agriculturii, pentru că sumele le avem. Va începe și plata accizei la motorină pentru trimestrul doi, iar în următoarea lună vom demara și plata accizei pentru motorină în trimestrul trei”, a adăugat Barbu.

Evaluarea pagubelor cauzate de secetă a fost inițiată de Ministerul Agriculturii, care a raportat că peste 16.000 de fermieri au depus solicitări pentru constatarea și evaluarea daunalelor la culturi în toamna anului 2023. Procesele-verbale au fost întocmite pentru o suprafață de peste 320.000 hectare, din care mai mult de 200.000 hectare de grâu au fost afectate.

Pentru culturile de primăvară, inclusiv porumb, floarea soarelui, plante perene, plantații pomicole și viticole, au fost înregistrate peste 138.000 de cereri pentru evaluarea pagubelor. La nivel național, suprafețele afectate însumează peste 2,2 milioane de hectare, cu daune estimate între 50% și 100%.

Te-ar mai putea interesa și: Câți bani a câștigat o femeie care a reciclat sute de pet-uri, la pelerinajul Sfintei Parascheva