Peter Wambua, fermier din Kilifi, localitate aflată pe coasta Kenyei, nu știa vârsta baobabului care creștea pe terenul său, dar s-a bucurat atunci când un bărbat s-a arătat interesat să îl cumpere. Lipsit de oportunități financiare, fermierul s-a bucurat odată ce copacul a fost înlăturat din ferma sa și a folosit banii primiți pentru a cumpăra semințe, îngrășăminte și alimente pentru familia sa.
Fermierul african a spus jurnaliștilor de la The Guardian că a descoperit că persoana care a achiziționat baobabul era un agent al unui grup de contractori care luau copacii gigantici pentru a-i transplanta în Georgia.
„Toată lumea era dispusă să vândă”, a spus Johna Kahindi, un agent imobiliar din zonă. „Mulți oameni din comunitatea noastră sunt foarte săraci, așa că până și 100.000 de șilingi kenyeni sunt considerați mulți bani.”
Oamenii din Kilifi spun că un grup de contractori străini și locali, conduși de un cetățean georgian, Georgi Gvasalia, au început să caute baobabi la finalul anului 2019, apelând chiar la drone pentru a găsi copaci „perfecți”. Baobabii căutați de Gvasalia trebuiau să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi să aibă trunchiuri neafectate, și erau cumpărați cu sume între 100.000 și 300.000 de șilingi kenyeni (850 – 2.500 de euro).
Antreprenorul georgian se apără de acuzațiile grupurilor ecologiste spunând că localnicii oricum ar fi tăiat arborii, în dorința de a extinde terenul arabil, iar el a vazut în asta o oportunitate de afaceri.
„Distrugeau copacii și fără mine pentru că voiau să planteze porumb. Nu văd nimic greșit dacă salvăm copacul, care nu poate fi folosit pentru lemne de foc sau cărbuni de lemn. Nu văd nicio tragedie aici. Tragedia este să distrugi copacii pentru nimic,” a spus Georgi Gvasalia.
Mai mult, antreprenorul georgian s-a apărat spunând că a plătit sume mai mari decât cele cerute de fermieri și că a construit o școală din Kilifi unde învață 300 de copii.
Gvasalia a spus că plănuiește să ducă baobabii din Kilifi în grădinile botanice din Georgia și că în multe alte țări se întâmplă la fel, dând ca exemple site-uri din Australia și Africa de Sud care vând baobabi.
Oportunitatea de afaceri oferită de acești arbori este, însă una foarte mare: baobabii sunt foarte apreciați la nivel internațional. Când exportul lor a fost aprobat în Europa în 2008, fructul lor a fost declarat un „super-aliment” datorită nivelurilor ridicate de vitamina C, antioxidanți, calciu, potasiu și fibre. Pudra care se găsește în fruct este folosită des în smoothies și în terciul de ovăz. Coaja baobabului are proprietăți medicinale, iar uleiul din semințe este folosit în produsele cosmetice.
„Toate părțile unui baobab sunt utile”, a spus Anthony Maina, director al Wild Living Resources. „Nu se risipește nimic”. Organizația sa îi instruiește pe fermieri să protejeze baobabii și să îi folosească pentru a-și câștiga existența.
Regiunea Kilifi a avut a treia cea mai mare rată de defrișare din Kenya în ultimele două decenii, o rată de trei ori mai ridicată decât media națională, potrivit Global Forest Watch.
Gus Le Breton, președintele Alianței Baobabilor Africani, a spus: „Este biopiraterie. Nu văd nicio justificare pentru transportul unui arbore reproductiv dintr-o parte a lumii în alta.”
Citește și: Scandal în sistemul de învățământ din Kenya: Elevii sunt învățați la școală să decapiteze găini
Însă agențiile de mediu au spus că ele nu pot face prea multe ca să împiedice vânzarea copacilor întrucât acești baobabi se află pe teren privat.
„Problema aici este despre drepturile de proprietate. Acesta este un copac care aparține unui individ. Nu este protejat, nu este proprietate publică”, a spus și directorul Autorității Naționale pentru Gestionarea Mediului.
Baobabii reprezintă un habitat pentru multe specii de insecte, reptile și păsări. Există pericolul ca dezrădăcinarea copacilor să aibă un imapct ecologic foarte grav, avertizează specialiștii.