Un bărbat din Sibiu care a primit 5.000 de euro din greșeală din partea casierei de la bancă nu a recunoscut fapta și nu a mai vrut să dea banii înapoi, a informat ziare.com.
Nicolae T., s-a dus la bancă și a cerut schimbarea sumei de 5.000 de euro și a arătat casierei de la bancă 100 de bancnote de 50 de euro. Angajata sorta bancnotele primite, iar în acest timp bărbatul mai solicită schimbarea a încă 1.000 de euro remițându-i încă 10 bancnote de 100 de euro.
Funcționarul din cadrul băncii a fost derutat de a doua solicitare, pentru că deja apucase să scoată bancnotele de 500 de euro pentru schimbarea inițială cerută de bărbat, iar dintr-o eroare a scos din sertar 10 bancnote de 500 de euro, în loc de două bancnote.
Astfel, în urma erorii în care s-a aflat funcţionarul băncii, i-a fost remisă bărbatului suma de 11.000 de euro, formată din 22 de bancnote de 500 euro, în loc de suma de 6.000 de euro. Deși suma a mai fost verificată la final, funcționarul nu a realizat că suma dată este mai mare decât suma primită de la inculpat. Abia la finalul programului, casierul a remarcat un minus semnificativ în gestiune, mai exact suma pe care i-o dăduse bărbatului.
Nicolae T. a scăpat de răspunderea penală din cauza prescrierii faptei, însă a fost obligat să înapoieze suma pentru infracțiunea de însușire a bunului găsit sau ajuns asupra sa din greșeală.
„În aceeaşi zi inculpatul a fost notificat telefonic de către funcţionarul băncii şi i s-a solicitat să predea diferenţa de 5.000 de euro, însă inculpatul a negat faptul că ar fi primit vreo sumă în plus. În data de 13.02.2020 inculpatul a fost notificat şi prin executor judecătoresc, însă acesta nu a restituit suma ajunsă din eroare în posesia sa. Diferența respectivă a fost debitată în contul inculpatului începând cu luna februarie 2020, până în prezent fiind recuperată doar suma de 30,06 euro, aspect ce rezultă din precizarea formulată de partea civilă în cursul judecății.
Inculpatul nu a dorit să dea declaraţie în cauză, prevalându-se de dreptul său la tăcere şi susţinând că nu a comis fapta reţinută în sarcina sa, iar în etapa dezbaterilor asupra fondului cauzei, apărătorul ales al inculpatului a solicitat pronunţarea unei soluţii de achitare în cauză, considerând că nu există suficiente probe din care să rezulte vinovăţia inculpatului”, se precizează în dosar. Bărbatul are vârsta de 48 de ani, cu studii medii, are profesia de mecanic auto și nu are loc de muncă.
Dovezile au venit ulterior prin intermediul înregistrării video.
„Din înregistrarea video se observă că, după ce la ora 14.45.40 inculpatul a semnat formularul primit de la casieră, aceasta îi predă inculpatului o sumă de bani formată din bancnote de 500 de euro, pe care inculpatul o numără. Vizionând cu încetinitorul acest moment al înregistrării, în raport de numărul de mişcări pe care îl face cu mâna, se poate constata că inculpatul numără 22 de bancnote a câte 500 de euro, în total 11.000 de euro, sumă pe care ulterior o introduce în portofel”, se precizează în hotărârea instanței.
Curtea de Apel a constatat că termenul de prescripție a faptei s-a împlinit în 19 martie 2023, astfel încât bărbatul a fost absolvit din punct de vedere penal. A rămas, însă, să returneze băncii suma de 4.969,94 euro, cu titlu de daune materiale și să achite cheltuieli de judecată.