Producătorii din Banat și cei din Oltenia au demarat o luptă cu munții de pepeni. Pepenii de Gottlob sunt de cinci ori mai scumpi decât cei de Dăbuleni, dar au ajuns în vârful scării Bricks, care măsoară dulceața fructelor, a transmis observatornews.ro.
Mai mult, faima lubenițelor din România a ajuns până în Statele Unite ale Americii. Cumpărătorii susțin că diferența o face prețul, chiar dacă cei de la Dăbuleni sunt de cinci ori mai ieftini, câștigul este în gust, spun fermierii din vestul țării.
În ciudat faptului că vremea a întârziat recolta cu două săptămâni, producătorii din comuna Gottlob, în Timiș, sunt gata să ajungă cu producția pe tarabe și magazine. Factorul principal care dă dulceața pepenilor și de care fuge toată lumea în această perioadă este căldura.
„La ora actuală, arată chiar foarte bine. avem una aici, doi, trei, patru pe metru pătrat, chiar cinci. Sunt foarte mulţumit anul acesta. Anul acesta lubeniţa este foarte bună. Fructele sunt uniforme, culoarea este foarte bună.”, a explicat Corneliu Crețu, producător.
„Lubeniţa de Cottlob are cel mai bun an. Producătorii de aici se pregătesc să recolteze chiar şi 50 de tone la hectar. Comparativ cu eternii rivali de la Dăbuleni, aici gustul face toţi banii.”, a precizat Iulia Pop, reporterul sursei citate.
Potrivit valorii pe scara Bricks, care măsoară dulceața fructelor, producătorii spun că pepeni lor au atins anul trecut pe această scară, valoarea 15, în contextul în care la 10 deja gustul este spectaculos.
„Am gustat pepenele din Gottlob. Are un gust senzational, mult mai bun decât în America. Are un gust autentic, foarte dulce.”, a spus Haiden, turist străin.
Celebritatea pepenilor de Dăbuleni este învinsă cu greu, datorită prețului, dar și a calității.
„În timp ce lubeniţa din acest soi mai are nevoie de o săptămână fără să fie culeasă, pata neagră e pe final. Cinci soiuri au fost cultivate pe acest teren, lucru ce îi permite producătorului să iasă pe piaţă etapizat.”, a mai adăugat Cristina Oprea, reporterul sursei citate.
„Lubeniţa de Dăbuleni este foare bnă datorită solului. Pământul nostru este un pământ care produce foarte bine lubeniţă, un nisip.”, a spus Marcel Badi, producător.
Prețurile acestei producții căutate cu disperare de către consumatori, variază. De exemplu, lubenițele de Gottlob se vând cu 5 lei/kg în piețe, iar cei de Dăbuleni cu doar 1 leu/kg.
Alte articole: Au apărut pepenii românești. Cu ce preț sunt puse la vânzare primele lubenițe