Boboteaza 2025. Agheasma Mare, apa sfințită în cadrul Bobotezei, are un loc important în tradițiile religioase creștine. Cuvântul „agheasmă” provine din limba greacă și înseamnă „sfințire”, potrivit crestinortodox.ro.
Pe data de 5 ianuarie, creștinii merg la biserică, în Ajun de Bobotează, iar pe 6 ianuarie, în ziua Bobotezei, participă la slujbele speciale de unde pleacă acasă cu Agheasma Mare.
Sfințirea apelor, cunoscută și sub denumirea de „Sfințirea cea mare a apelor”, se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei și în ziua praznicului, având o semnificație profundă pentru curățarea sufletului și a casei.
Citește și: Vreme de primăvară în plină iarnă. România are de Bobotează temperaturi de până la 17 grade
Agheasma Mare se bea dimineața, pe stomacul gol, înainte de a consuma anafura. Această ordine trebuie respectată cu sfințenie, deoarece agheasma simbolizează purificarea și binecuvîntarea. Mulți credincioși fac greșeala de a consuma mai întâi anafura.
Apa sfințită poate fi consumată în primele opt zile de după Bobotează, până la Odovania Praznicului, care are loc pe 13 ianuarie. În afara acestei perioade, Agheasma Mare se poate consuma în zilele de post, de sărbătoare sau înainte de a merge la biserică, fiind un simbol al curățirii și întăririi spirituale.
Cum poți folosi agheasma în gospodărie:
ATENȚIE! Agheasma Mare nu poate fi amestecată cu apă obișnuită, deoarece își pierde harul divin. Trebui păstrată într-un loc curat și respectat, de preferat în vase de sticlă.