Un nou fenomen devine din ce în ce mai evident: cei foarte bogați aleg să se mute în enclave de lux din Africa, în contexte sociale și economice fragile. Aceste zone rezidențiale sunt construite pentru a oferi o oază de confort, siguranță și liniște, dar sunt înconjurate de sărăcie extremă, în special în Africa de Sud, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Un turist african a rămas uimit după ce a ajuns în România: „A fost un șoc să văd femei fumând. Aproape mi-am sunat părinții să-i anunț că mă întorc acasă”
Un exemplu este Steyn City, un complex privat lângă Johannesburg, denumit și „Orașul de Aur”, unde casele se vând cu prețuri de aproximativ 2,5 milioane de euro și includ facilități precum terenuri de golf, lagune artificiale, școli și trasee pentru biciclete.
Steyn City este mult mai mare decât Monaco și oferă un stil de viață exclusivist, dar izolarea sa de realitatea economică a regiunii este dură: peste jumătate din populația Africii de Sud trăiește în sărăcie, iar criminalitatea este o problemă majoră, care generează pierderi economice estimabile la 10% din PIB-ul național. Specialiștii din imobiliare și economie estimează că aceste enclave de lux, cu protecție și facilități moderne, ar putea deveni un model de trai adoptat și de clasele mijlocii în anii următori, pe fondul instabilităților economice și sociale din regiune.
Steyn City și altele asemenea ar reprezenta o combinație între siguranță, opulență și izolare, dar lasă multe întrebări despre inegalitățile globale și accesul la resurse.
Te-ar mai putea interesa și: Un cuplu din Bacău și-au deschis un business cu struți africani. Investiția de început a fost 50.000 de euro