- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Bruce Springsteen a devenit oficial miliardar. The Boss a încheiat cea mai profitabilă afacere din istoria muzicii

23 Jul, 17:46 • Russo George
Bruce Springsteen, muzicianul din New Jersey care a devenit vocea rock 'n' roll-ului pentru clasa muncitoare, are acum o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, conform unei estimări "conservatoare" a revistei Forbes, cunoscută pentru publicarea anuală a celui mai faimos top 100 al celor mai bogaţi oameni ai lumii.
Bruce Springsteen a devenit oficial miliardar. The Boss a încheiat cea mai profitabilă afacere din istoria muzicii

O mare parte din această avere s-a acumulat în ultimii ani. În 2021, Springsteen și-a vândut întregul catalog muzical – unul dintre cele mai admirate din pop și rock, cu peste 300 de cântece ce acoperă 20 de albume de studio și alte lansări – către Sony pentru o sumă raportată între 500-550 milioane de dolari. Aceasta a fost cea mai mare tranzacție pentru un catalog muzical, depășind recordul anterior de 300 milioane de dolari plătit de Universal pentru catalogul lui Bob Dylan în decembrie 2020.

La 74 de ani, muzicianul încă susține turnee mari și profitabile; Pollstar a raportat că în 2023, Springsteen a vândut peste 1,6 milioane de bilete de concert, generând venituri de 380 milioane de dolari.

Născut și crescut într-o familie din clasa muncitoare pe coasta New Jersey-ului, Springsteen este unul dintre cei mai respectați compozitori și interpreți ai generației sale, povestind prin cântecele sale încercările omului de rând și susținând concerte maraton.

De la albumul său de debut din 1973, „Greetings From Asbury Park, NJ”, a devenit unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile, cu peste 71 de milioane de albume vândute în SUA și 140 de milioane în întreaga lume. Printre hiturile sale comerciale se numără „Born To Run”, „Thunder Road”, „I’m on Fire” și „Dancing in the Dark”.

Bruce Springsteen încă umple cele mai mari stadioane din lume

Springsteen a câștigat 20 de premii Grammy, un Oscar (pentru cel mai bun cântec original, în 1994, pentru „Streets of Philadelphia” din filmul Philadelphia) și un premiu special Tony pentru „Springsteen on Broadway”, show-ul său simplificat de tip one-man show.

În luna martie a acestui an, a devenit primul străin inclus ca membru al Academiei Ivors din Marea Britanie, pentru „impactul său asupra peisajului cultural al Marii Britanii”.

Reperele din discografia sa includ albumul său de succes din 1975, „Born to Run”; compozițiile literare de pe primul său album numărul unu în SUA, „The River” din 1980; și pop-ul orientat spre topuri – și patriotismul ironic – din 1984, „Born in the USA”, care a obținut de 15 ori discul de platină în SUA.

Cântecele sale au oferit și hituri pentru alți artiști, cum ar fi „Because the Night” pentru Patti Smith, „Blinded By the Light” pentru Manfred Mann’s Earth Band și „Fire” pentru Pointer Sisters.

Împreună cu E Street Band, Springsteen este încă în turneu, fiind apreciat de critici – Kitty Empire de la The Guardian scriind despre primul său turneu în Marea Britanie din ultimii șapte ani, în iunie 2023, a numit spectacolul lui Springsteen „incredibil de Boss-like”.

Citeşte şi: Donații record pentru Kamala Harris. A primit în doar 24 de ore cât s-a strâns pentru Joe Biden în două luni