- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Bugetarii beneficiază deja de primele creșteri ale veniturilor. Cu cât le-a crescut salariul angajaților la stat și ce măriri mai așteaptă

12 Mar, 15:22 • Russo George
Salariul minim pe economie s-a majorat de la 1 ianuarie la 3.300 de lei și este programat să mai crească de două ori anul acesta, odată în iulie, la 3.700 de lei și încă o dată până pe 15 noiembrie când Guvernul este mandatat să pună în aplicare Directiva Europeană privind salariul minim european.
Bugetarii beneficiază deja de primele creșteri ale veniturilor. Cu cât le-a crescut salariul angajaților la stat și ce măriri mai așteaptă

Din ianuarie 2024, bugetarii vor avea parte de o creștere salarială de 5%, un pas semnificativ în îmbunătățirea condițiilor lor de muncă. Această majorare se aplică la salariul de bază, reflectând un progres în recunoașterea și valorizarea contribuției lor la funcționarea serviciilor publice.

Pe 14 februarie dascălii și personalul auxiliar din învățământ și-au încasat primele salarii la care s-a aplicat tranșa 1 de măriri programată pe anul acesta.

Pe urmele lor vin angajații din sectorul sanitar care se află în mijlocul unei serii de proteste sindicale pentru a renegocia propunerile inițiale de majorare salarială propuse de Guvern.

Anul electoral 2024 se anunță și plin de măsuri controversate în privința promisiunilor Executivului: premierul a adus recent în discuție o serie de scutiri de taxe pentru familiile cu copii în care se câștigă salarii minime pe economie, iar impozitarea progresivă a veniturilor a fost repusă pe masă la începutul lunii februarie în urma vizitei unei delegații de la Banca Mondială la București. Mai bine de jumătate din planurile Guvernului sunt încă ori în stadiul de negociere cu diverse grupuri sindicale, în analiză în cadrul ministerelor sau doar sub forma unor sugestii venind de la specialiști din extern. Rămâne de văzut cum se vor materializa pe parcursul anului, înainte de cele patru runde de alegeri.

Salariul minim crește din nou de la 1 iulie

Guvernul României a anunțat că are în plan o serie de măsuri menite să crească veniturile românilor de la 1 iulie 2024. Printre acestea se numără majorarea salariului minim pe economie, care va ajunge la 3.700 de lei brut, de la actualul prag de 3.300 de lei, precum și implementarea începând de anul acesta a salariului minim european.

Dintr-un salariu brut de 3.700 lei, angajatul va primi un salariu net de puțin peste 2.000 lei, după deducerea contribuțiilor sociale și impozitului pe venit. În cazul salariului minim european, discuția din prezent se învârte în jurul scenariului în care directiva europeană în acest sens va fi aplicată prin aducerea salariului minim la 50% din salariul mediu pe economie. Directiva europeană trebuie aplicată până la data de 15 noiembrie a acestui an.

Salariul minim european
salariul minim european

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru. Dacă ne uităm la România, noi am făcut pași importanți pentru adecvarea acestor salarii minime brute pe țară garantate în plată.

Spre exemplu, în anul 2023, din octombrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată a devenit 3300 de lei, în timp ce salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 lei. Această directivă cere ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie măcar 50% din salariul mediu.”, a explicat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii, potrivit Ziare.com.

Ordonanța recunoaște și valorizează contribuția specialiștilor cu titlul științific de doctor, oferindu-le o indemnizație motivantă. Această indemnizație reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară și este acordată doar dacă activitatea lor corespunde domeniului și criteriilor stabilite, promovând astfel excelența în cercetare și inovare.

Citește și: Românii care au de primit sume importante de bani. Anunțul ANPC pentru clienții unei bănci mari din România

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...