Tribunalul Galați l-a găsit vinovat pe Luigi Marius Ciubrei, fostul director general al instituției C.N.A.P.D.M. SA. pentru luare de mită. Așadar, tribunalul a deschis un dosar de corupție care vizează angajările pe șpăgi în cadrul companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați, a scris ziare.com.
Tot în acest dosar a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, Constantin Tărău, și el angajat al aceleiași companii, intermediarul șpăgilor între director și pretendenții la un post de marinar în cadrul companiei. Directorul C.N.A.P.D.M. SA a fost condamnat inițial la 6 ani de închisoare, dar Curtea de Apel Galați a decis rejudecarea dosarului de la zero, iar cea de-a doua instanță de fond a decis înjumătățirea pedepsei.
Scandalul angajărilor pe șpagă la Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi a izbucnit în 2017, când directorul companiei a fost prins în flagrant delict în momentul în care primise mită pentru a dispune angajarea unui pretendent pe un post de marinar. Prins fiind cu 500 de euro în buzunar, Ciubrei a avut o explicație cel puțin copilărească.
Omul a precizat că în momentul în care a primit mapa cu documentele de angajare ale unui candidat s-a trezit printre acte și cu un plic în care se aflau 500 de euro. Pentru că era final de program, a decis să pună banii în buzunar separat de cei personali, intenția lui fiind să-i înapoieze a doua zi celui care îi înmânase dosarul.
„După ce a vizualizat rapid conţinutul mapei a închis-o urmând a aplica rezoluţia scrisă ulterior. După plecarea inculpatului a redeschis mapa şi a constatat că pe lângă cele două înscrisuri mai exista un plic conținând suma de 500 euro în cupiură de 50 euro, pe care a numărat-o în vederea diferenţierii faţă de bancnotele personale aflate în portofel.
Întrucât programul de lucru se finalizase şi urma programul sanitar al personalului extern, pentru evitarea sustragerii sumei, a depus-o în propriul portofel cu intenţia de a-l contacta pe inculpatul …pentru a i-o restitui. Între timp, în biroul inculpatului au pătruns organele de urmărire penală”, se arată în rechizitoriu.
Mai mult, directorul ar fi negat vehement că ar fi primit bani sau cadouri pentru a aproba angajări în cadrul companiei, fără să știe că procurorii DNA au interceptat telefoane și au folosit un ofițer sub acoperire care s-a dat drept pretendent pentru a fi angajat.
Alte articole: STUDIU: 3 din 10 europeni au o situație financiară precară. 46% au renunţat să îşi mai încălzească locuinţele