Cafeaua făcută la ibric ar avea două substanțe, cafestol și kahweol, care se regăsesc în uleiurile naturale din cafea și ar favoriza depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, e important ca băutura să fie filtrată, de aceea oamenii de știință recomandă să o turnați printr-un filtru de hârtie. În acest fel, va fi redus nivelul de colesterol.
Specialiștii mai recomandă să fie folosită o cafea de bună calitate și proaspăt măcinată. Cafeaua nu se fierbe prea mult, pentru că se pot elibera substanțe amare care pot irita stomacul. Atenție și la apa folosită, pentru că poate afecta gustul cafelei, este bine să se folosească apă filtrată sau purificată.
Majoritatea persoanelor obțin mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe și legume combinate, potrivit unui studiu realizat de Journal of Nutrition. Cercetătorii au descoperit recent că până și mirosul de cafea poate ajuta la reducerea stresului, în special cel cauzat de privarea de somn.
Un alt studiu, realizat pe un eșantion de 260.000 de persoane și publicat în Annals of Internal Medicine, a constatat că persoanele care beau patru sau mai multe cești de cafea pe zi erau cu aproape 10% mai puțin predispuse la depresie decât cele care nu consumau deloc.