Suntory Holdings, o mare companie producătoare de băuturi, a făcut o investiţie de mai multe milioane de dolari într-o companie nou înfiinţată care utilizează curmale şi seminţe de floarea-soarelui în loc de boabe de cafea, relatează Bloomberg, potrivit informațiilor furnizate de Mediafax.
Suma exactă nu a fost dezvăluită, dar Atomo Coffee, cu sediul în Seattle, a declarat joi că investiţia are scopul de a sprijini misiunea sa de a limita defrişările şi alte efecte ale producţiei de cafea asupra mediului.
Industria cafelei este una dintre cele mai vulnerabile din lume la schimbările climatice. Plantele care produc boabe de arabica – cele mai răspândite la nivel mondial – se dezvoltă în regiuni răcoroase, cu sezoane ploioase şi uscate distincte. Însă încălzirea globală determină reducerea acestor regiuni.
Atomo a declarat că instalaţia sa de procesare a fost deja pusă în funcţiune de curând şi procesează anual până la 12 milioane de sâmburi de curmale obţinuţi de la fermierii locali, devenind astfel cea mai mare fabrică de acest tip din lume. Atomo intenţionează, de asemenea, să deschidă o instalaţie de prăjire a seminţelor în luna martie.
„Parteneriatul reflectă obiectivul nostru de a reimagina industria cafelei pentru a fi atât plăcută, cât şi prietenoasă cu mediul înconjurător”, a declarat directorul executiv al Atomo, Andy Kleitsch, într-un comunicat.
Vremea uscată va dăuna culturilor braziliene din cel mai ieftin soi de boabe de cafea, amenințând să facă băutura instant mai puțin accesibilă.
Este de așteptat ca lipsa ploilor și temperaturile peste medie să determine cel mai mare producător de cafea din lume să recolteze mai puține boabe decât se aștepta. Efectele meteorologice ale fenomenului El Niño vor reduce producția într-o regiune cheie de producție a boabelor utilizate în cafeaua instant, conform Adevărul.
Este posibil ca producția să fie cu 15% – 20% mai mică decât estimările inițiale, a declarat Edimilson Calegari, directorul general al Cooabriel, o cooperativă cu sediul în Espirito Santo care operează în cea mai mare regiune de cultivare a cafelei robusta din Brazilia. Dacă o astfel de prognoză se adeverește, ar însemna cea mai mică recoltă cel puțin din 2020, producția urmând să ajungă sub 20 de milioane de saci.
„Suntem foarte îngrijorați și foarte speriați de această situație”, a declarat agronomul Fabiano Tristão, care coordonează studiile privind cafeaua la institutul de cercetare agricolă din Espirito Santo, Incaper.
Impactul vremii secetoase din Brazilia a sporit deja volatilitatea pe piețele de cafea, după cum spune analistul StoneX, Fernando Maximiliano. Contractele futures pentru cafeaua robusta au crescut cu 42% în acest an.
Vezi mai multe știri: O femeie a plecat să cumpere gogoși și s-a întors cu 100.000 de dolari. Cum a reușit să obțină incredibila sumă