- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Calendar ortodox septembrie 2023. Ce sărbători cu cruce roşie sunt în prima lună de toamnă

02 Sep, 21:08 • Dobran Viorel
Calendar ortodox septembrie 2023. Prima lună de toamnă aduce o serie de sărbători creștine foarte importante. Două dintre acestea sunt trecute cu cruce roșie în calendar. Este vorba despre Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci.
Calendar ortodox septembrie 2023. Ce sărbători cu cruce roşie sunt în prima lună de toamnă

Calendar ortodox septembrie 2023. Luna septembrie are un trei mari praznice însemnat cu cruce roșie în calendar, Anul Nou Bisericesc, 1 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie și Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie.

Calendar ortodox septembrie 2023. Anul Nou Bisericesc: 1 septembrie

Anul nou bisericesc începe la 1 Septembrie pentru că la 1 Septembrie Dumnezeu a început Facerea lumii iar creștinii au împrumutat de la evrei această dată drept consecință a tragerii cultului creștin din cel iudaic. De asemenea, Mântuitorul ne-a învățat ‘N-am venit să stric, ci să împlinesc“ (Matei 5, 17). În plus, tradiția creștină ne spune că Iisus Hristos și-a început activitatea publică la această dată.

Schimbări dramatice la concediile românilor! Cât de mult va pierde turismul în România și care va fi luna ideală pentru vacanțe

Calendar ortodox septembrie 2023. Nașterea Maicii Domnului: 8 septembrie

Întreaga învățătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe poate fi redusă la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară. Faptul că Sfânta Fecioară este mamă a lui Dumnezeu este veriga de legătură între umanitate și Întruparea Fiului lui Dumnezeu iar lucrarea Duhului Sfânt face acest lucru posibil călcând legea naturală a voluptății carnale. În Maica Domnului se împlinește Legea și Profețiile Biblice ea fiind fecioara care-l naște pe Mântuitor, care rămâne Fecioară în timpul sarcinii și după naștere rămânând fecioară pururea.

Calendar ortodox septembrie 2023. Înălțarea Sfintei Cruci: 14 septembrie

Calendar ortodox septembrie 2023

Sfânta Cruce e este simbolul creștinătății, un semn cu o semnificație duhovnicească deosebită. Întâlnirea celor două linii, pământul orizontal și verticala prin care transcedem la cer este o dovadă a legăturii omului cu Dumnezeu și în plus ne amintește de moartea Domnului Iisus Hristos pe cruce, de faptul că moartea și-a pierdut puterea asupra omului și viața a triumfat înaintea ei: “Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim”. Este zi de post negru.

Sărbători cu cruce neagră, în Calendarul ortodox 2023

  • 1 septembrie, ✝ Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit)
  • 3 septembrie, ✝ Sfântul Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânișoara; și ✝ Sfântul Cuvios Meletie de la Mănăstirea Stânișoara;
  • 7 septembrie ✝ Sfântul Cuvios Simeon de la Pângărați;  ✝ Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați;
  • 9 septembrie  ✝ Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona;  ✝ Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău;
  • 13 septembrie ✝ Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop;  Sfinții Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian;
  • 15 septembrie ✝ Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului;  ✝ Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul;
  • 22 septembrie ✝ Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi;
  • 26 septembrie ✝ Sfântul Voievod Neagoe Basarab;
  • 27 septembrie ✝ Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Calendar ortodox septembrie 2023. Superstiţii şi obiceiuri

Denumirea populară a lui Septembrie este Răpciune sau Viniţel, adică luna vinului, căci începe culesul şi stoarcerea strugurilor pentru vin. Se spune că dacă tună în Septembrie, în luna lui Faur, adică în Februarie, va fi zăpadă multă şi anul va fi manos. Altă vorbă din popor spune că, dacă în această lună vor înflori scaieţii, asta înseamnă că va fi o toamnă lungă şi frumoasă; dar ducerea timpurie a rândunelelor înseamnă că şi iarna se va aşterne iute.

1 septembrie – Indictionul

La 1 septembrie este Indictionul, adică începutul Anului Nou bisericesc. La sate, această zi se ţine pentru roadele pământului, este zi de hram. Se spune că, după cum este această zi, aşa este tot anul: dacă dimineaţa este ploioasă, primăvara va fi ploioasă; dacă la amiază este frumos, va fi anul bun; dacă toată ziua este ploaie sau soare, tot anul va fi ploios sau secetos. Dacă ziua este posomorâtă, toamna va fi rea şi oamenii nu-şi vor putea strânge recoltele; dacă va tună în această zi, va fi toamna lungă, scrie superstitii.ro.

8 septembrie – Sântămărie Mică

În această zi se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, ziua este numită în popor Sântamarie Mică şi este perioada care marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei; după cum spune vorba populară “A trecut Sânta Marie; Spurcă cainii-n pălărie”, adică nu se mai poartă pălărie, se pun cuşmele. Acum încep să se ducă rândunelele… În această zi se fac praznice pentru răposaţi, iar cei fără de copii se spune că trebuie să meargă la biserică, să se roage pentru a primi şi ei prunci, cum au primit sfinţii Ioachim şi Ana.

O zi înainte şi una după această zi, se zice că sunt Cercurile Sfintei Mării; superstiţia spune că cine lucrează în Cercurile Sfintei Mării va suferi de lovituri; gospodinei care lucrează acum i se va vărsa oală ce fierbe pe foc şi-i va arde copilul. De asemenea, există superstiţia că “e rău” de izbituri, de lovituri, de dureri circulare în jurul capului, dacă se lucrează în aceste zile.

Locul din România care a uimit întreg mapamondul! Care este legenda care l-a făcut celebru în toată lumea

14 septembrie – Ziua Crucii

În această zi se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci; este opusul Alexiilor de la 17 Martie şi reprezintă momentul când pământul se închide în preajma iernii, luând cu sine insectele, şerpii şi plantele care au fost lăsate la lumină de cu primăvara. În plan simbolic, această zi atrage interdicţia consumării alimentelor care poartă crucea: usturoi, nucă, peşte etc.

În această zi, numită şi Carstovul viilor, e bine să se cheme preotul la vii şi pivniţe şi să se înceapă culesul viilor. În magia populară românească, aceasta este ultima zi în care se mai pot culege ierburi de leac pentru ritualurile şi practicile magice. Există superstiţia numită “strugurele lui Dumnezeu”; se zice că ultimul butuc de vie nu se culege, strugurii fiind lăsaţi că ofrandă lui Dumnezeu sau păsărilor cerului.

Alte superstiţii de Ziua Crucii: flăcăii pun în buzunare busuioc, ca să-l joace la horă, să le poarte noroc, să fugă răutăţile de la ei şi să îi încununeze cinstea. Se spune că florile şi verdeaţa de pe crucea sfinţită la biserică sunt bune pentru “lăutoarea” capului (spălatul pe cap) şi pentru feritul casei de tunet şi fulger, dacă sunt puse la streaşină.

Calendar ortodox septembrie 2023. Alte superstiţii şi obiceiuri 

La 22 ale lui Răpciune, este Macinica Foca, a treia sărbătoare a sfântului cu acelaşi nume – Foca, nume asociat în mentalitatea populară cu focul devastator pe care-l poate trimite; de aceea nu se lucrează în această zi, temându-se de foc.

În 24 Septembrie sunt Teclele Berbecilor, sărbătorile de toamnă consacrate lupilor, care se păzesc cu străşnicie, căci sunt “rele” de foc şi de lupi, care pot da iama la berbeci şi oi. La 29 Septembrie este Nunta oilor, ziua este numită Vara lui Mioi (Sân-Mihai), când se slobozesc arieţii (berbecii) în turma de oi pentru reproducere; se spune că, de cade ghinda înainte de Sân-Mioi, iarna vine curând.

Urmărește Daily Business pe Google News