Temperaturile scăzute încep să se simtă, iar frigul își face prezența resimțită în mai multe regiuni ale țării. Oamenii au început să ia în considerare să pornească centrala termică, mai ales că noaptea se pot înregistra scăderi semnificative de temperatură. Cu toate acestea, mulți locuitori din România comit erori atunci când fac acest lucru, deoarece nu cunosc procedura corectă de pornire a acestui aparat.
În primul rând, trebuie să avem în vedere că nu a circulat apă prin țevi și calorifere de câteva luni, deci primul pas este să aerisim caloriferele pentru a le curăța de apa murdară și rugina care s-a acumulat. În general, este suficient să scoatem aproximativ jumătate de pahar de apă din fiecare calorifer. Dacă avem calorifere mai vechi, ar fi recomandat să golim aproximativ 2-3 litri de apă. Pasul următor constă în inspectarea tuturor țevilor pentru a ne asigura că nu există fisuri sau crăpături care pot crea probleme atunci când pornim centrala termică.
Deoarece caloriferele nu mai conțin multă apă, este indicat să setăm centrala la o presiune de aproximativ 1.5 bari și o pornim, ajustând temperatura la aproximativ 18 grade Celsius. Nu este necesar să atingem temperatura dorită în acest moment, suntem încă în etapa de verificare. Monitorizăm căldura radiată de calorifere și presiunea; de obicei, presiunea ar trebui să scadă din centrală, ceea ce este normal deoarece apa este împinsă în caloriferele acum goale.
Acum putem merge la centrala termică și să mărim presiunea din nou la 1.5 bari și să creștem temperatura la 21 grade Celsius. Este important de menționat că valorile de temperatură menționate se referă la termostatul ambiental, dar recomandarea este să efectuăm testele direct de pe panoul centralei termice. Pentru a face asta, trebuie să ținem cont de următorul raport: pentru o setare de 18 grade în panou, ar trebui să setăm temperatura la 35-40 de grade Celsius în calorifere, iar pentru o setare de 21-23 de grade, temperatura în calorifere ar trebui să fie în jur de 50-60 de grade Celsius.
Un alt aspect important de luat în considerare este să nu pornim centrala termică atunci când temperaturile exterioare sunt încă ridicate. Un specialist a explicat că ar fi indicat să nu o pornim până când temperatura exterioară nu scade sub 15 grade Celsius în timpul zilei.
„Temperatura exterioară de 15 grade Celsius este punctul în care oamenii observă o schimbare suficient de mare încât să poată resimți un anume disconfort. Anul acesta, temperaturile din timpul zilei probabil vor scădea sub 15 grade Celsius în ultimul weekend din luna octombrie, acesta fiind momentul optim pentru a porni căldura”, a spus Matthew Jenkins, expert în încălzire la MyJobQuote, potrivit The Mirror.
Citește și: Vești uimitoare pentru români! Guvernul oferă GRATUIT reabilitarea termică a locuințelor