Tradiția împodobirii bradului de Crăciun a fost preluată de la triburile germanice. Bradul de Crăciun simbolizează Sfânta Treime, iar decorațiunile cu care e împodobit simbolizează cunoașterea și bogăția, asemenea pomului sfânt din Grădina Edenului.
Și dacii aveau un cult pentru brad, dar se întâmpla cu totul diferit. Bradul se tăia la nuntă sau la moartea cuiva. Acest obicei se mai păstrează și astăzi în regiuni din România precum Oltenia sau sudul Banatului.
Dacă ne referim strict la brazii de Crăciun, aceștia ar fi apărut acum aproximativ o mie de ani, în Europa de Nord, spun arheologii. La acea vreme erau atârnați cu vârful în jos și erau suspendați de tavan cu niște lanțuri.
În zilele noastre acest obicei a căpătat o cu totul altă perspectivă. Indiferent că e natural sau artificial, bradul e împodobit în toate casele de români. E un obicei care îi bucură foarte tare în special pe copii, care împodobesc an de an bradul cu globuri, beteală, luminițe și alte accesorii.
O dezbatere apărută des în preajma sărbătorilor de iarnă e legată de momentul potrivit al împodobirii bradului. Unii români îl împodobesc în Ajunul Crăciunului, adică în data de 24 decembrie, în timp ce alții aleg să facă acest lucru cu mult timp înainte. Dacă e să ne luăm după tradiția creștină, ei bine, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului.
Și, totuși, se spune că dacă împodobești bradul de Crăciun mai devreme ești mai fericit. Psihanalistul Steve McKeown și-a argumentat această teorie prin faptul că perioada sărbătorilor e una care îți dă o stare foarte bună și cu cât intri mai devreme în acea atmosferă de Crăciun cu atât prelungești emoțiile pozitive.
În Marea Britanie, spre exemplu, mulți oameni aleg să împodobească bradul cu mult timp înainte, din 1 Decembrie dau startul sezonului festiv și se ocupă inclusiv de amenajarea locuințelor.
Până la urmă, alegerea momentului împodobirii bradului ține de fiecare persoană în parte și de tradițiile cu care a crescut.