În anumite zone de graniță ale României, turiștii și locuitorii pot fi surprinși de costuri mari pe facturile de telefonie mobilă din cauza intrării în roaming involuntar, o situație în care telefonul se conectează automat la rețelele mobile ale țărilor vecine, cum ar fi Republica Moldova, Serbia sau Ucraina, potrivit fanatik.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cresc facturile la energie electrică! Românii vor avea de plătit o nouă taxă
foto: facturi
ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) avertizează asupra acestui fenomen, care afectează în mod special zonele de frontieră din județe precum Timiș, Mehedinți, Iași, Suceava, Constanța, Teleorman, Galați, Botoșani și altele.
„În contextul călătoriilor de vară și al altor activități în zonele de graniță ale României, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unități administrativ-teritoriale din județele de graniță.
Întrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar și în cazul în care utilizatorii nu au trecut efectiv granița”, au transmis cei de la ANCOM într-un comunicat.
Problema principală constă în faptul că aceste țări nu fac parte din Uniunea Europeană, iar tarifele de roaming sunt semnificativ mai mari, depășind cu mult costurile obișnuite. În prezent, ANCOM estimează că există 365 de unități administrativ-teritoriale unde utilizatorii pot cădea pradă acestui roaming involuntar, cu riscuri de costuri suplimentare pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar și fără a traversa efectiv granița.
„În special la granița cu Republica Moldova, Serbia și Ucraina costurile suplimentare pot fi substanțiale, deoarece în aceste țări, care nu sunt membre UE, nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii”, a mai transmis ANCOM.
Pentru a evita astfel de situații, ANCOM recomandă turiștilor să dezactiveze datele mobile și roamingul de date atunci când se află în apropierea granițelor și să verifice din timp tarifele de roaming aplicabile în rețelele străine. Totodată, autoritatea a notificat primăriile și alte instituții locale pentru a lua măsuri administrative.
Te-ar mai putea interesa și: Facturile la energie vor exploda. Datoriile statului au crescut masiv în anul 2024, iar furnizorii nu au bani de stocuri