În perioada Postului Crăciunului, mulți români urmează o dietă strictă, evitând produsele de origine animală, iar supermarketurile se vor umple cu cumpărători care caută produse de post autentice. În acest context, Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), avertizează consumatorii asupra pericolelor legate de produsele false de post care pot apărea pe piață, mai ales în această perioadă sensibilă, potrivit bugetul.ro.
Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și durează 40 de zile, impune restricții alimentare riguroase, iar pentru mulți dintre credincioși este esențial să se asigure că produsele pe care le cumpără nu conțin ingrediente de origine animală. Paul Anghel a spus, pe rețelele de socializare, ca oamenii să achiziționeze alimente exclusiv din locații autorizate și de a verifica etichetele produselor pentru a evita înșelătoriile.
Te-ar mai putea interesa și: Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
foto: supermarket
De asemenea, directorul ANPC a recomandat vigilență la cumpărarea alimentelor de post, deoarece unele produse etichetate ca fiind de post pot conține ingrediente ascunse de origine animală, ceea ce reprezintă un risc pentru consumatori.
„Vă recomand să achiziționați aceste produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.
Atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure, iar acestea vă pot afecta sănătatea.
Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Craciunului”, a transmis, într-o postare pe Facebook, Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Anghel a recomandat ca înainte de achiziționare să se verifice lista ingredientelor, în special pentru a identifica substanțe precum laptele praf, zerul praf sau pudra de ou, care nu sunt permise în postul Crăciunului. De asemenea, pentru produsele tăiate sau porționate, consumatorii ar trebui să ceară eticheta pentru a confirma compoziția și data de expirare.
„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergătoare sărbătorilor Craciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.
În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv LAPTE PRAF, ZER PRAF, PUDRĂ DE OU, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.
Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.
Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmaţia «poate conţine urme de ou, lapte». Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate”, a mai explicat Paul Anghel.
Te-ar mai putea interesa și: Park Properties dă start unui nou proiect. Locul în care vor fi construite vilele de lux. Se va deschide și primul supermarket cu acces nautic din România