Mulți oameni care vor să slăbească renunță complet la pâine, considerând-o un adevărat inamic în lupta cu kilogramele în plus. Dr. Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco, a dezvăluit care e cea mai bună pâine.
Cea mai sănătoasă dintre toate este cea cu maia, iar acest lucru e confirmat și de numeroasele studii care s-au făcut. Produsul are o istorie veche, iar oamenii îl consumau încă din antichitate.
„Pâinea cu maia are o istorie veche, la un moment dat întreruptă de descoperirea drojdiei de panificaţie. Ulterior, mai exact în perioada recentă, moda veche s-a reluat parţial. Acesta e locul pâinii cu maia. E o reutilizare a unei metode vechi.”, a scris medicul Adrian Copcea pe pagina sa de Facebook.
Medicul a explicat cum se face acest tip de pâine și de ce e recomandată în detrimentul pâinii albe.
„Pâinea se făcea cu maia încă din antichitate. Egipul avusese – cel mai probabil – primele pâini cu maia, iar, spre deosebire, pâinea modernă e, de cam două secole, un produs cu drojdie de panificaţie. Maiaua e tot o drojdie, dar amestecată cu bacterii lactice, ambele componente fiind prezente natural în făină. Practic singurele ingrediente ale primelor pâini erau făina şi apa, iar făina conţinea maia (adică drojdie sălbatică şi bacterii lactice) care o fermenta lent şi, cu timpul, apărea pâinea așa cum o ştim noi azi.
Deci făină «autofermentabilă», cum în mod natural e făina. Doar că la un moment dat s-a descoperit că tot procesul poate să aibă loc mult mai repede, cu drojdie de panificaţie standardizată. Mai repede, mai previzibil. Aşa s-a impus pâinea «modernă». Iar drojdia modernă e o drojdie, să zicem, artificială, cultivată, pe când drojdiile naturale din maia sunt drojdii sălbatice, mai rezistente la condiţii diverse şi mai capabile să fermenteze diverşi carbohidraţi.”, a mai spus medicul Adrian Copcea.
Între pâinea cu maia și cea clasică sunt mai multe diferențe, atât de gust, cât și la rețetă.
„Diferenţele între pâinea cu maia şi cea obişnuită derivă practic din mai multe elemente: