- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Care este cel mai izolat loc de pe Pământ. Jules Verne știa de el când a scris „Copiii căpitanului Grant”

31 Aug, 20:27 • Bugiu ⁠Ana Maria
Jules Verne a scris despre cel mai izolat loc de pe Pământ. Poate fi accesat doar navigând marea.
Care este cel mai izolat loc de pe Pământ. Jules Verne știa de el când a scris „Copiii căpitanului Grant”

Tristan da Cunha este un arhipelag izolat în Atlanticul de Sud, localizat la 2618 km de Grytviken (pe insula subantarctică Georgia de Sud), 3658 km de Antarctida, 2816 km de Africa de Sud și 3240 km de America de Sud, potrivit playtech.ro.

Arhipelagul face parte din teritoriul britanic de peste mări „Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha,” situat la 2430 km sud de Sfânta Elena.

Arhipelagul cuprinde:

  • insula principală Tristan da Cunha, care are o suprafață de 98 km²
  • insulele nelocuite, Inaccesibilă și Nightingale
  • insula Gough, aflată la 395 km sud-est

Te-ar putea interesa și: Insula privată care costă cât un apartament cu trei camere în București. Cum poți intra în posesia ei

foto: Jules Verne a scris despre cel mai izolat loc de pe Pământ

Cel mai izolat loc de pe Pământ despre care și Jules Verne a scris

Despre Tristan da Cunha se circulă informațiile că este recunoscut ca fiind cel mai izolat loc de pe Pământ. Poți ajunge aici doar navingând marea, insula enavând aeroport.

Insula este atât de mică, încât cartografilor le este foarte dificil să o treacă în cărți.

Un eveniment nefericit din 1961 (o erupție vulcanică) i-a determinat pe locuitorii insulei la acel moment să evacueze de urgență. Aceștia au fost mutați temporar într-un cartier din Southampton, Anglia.

După doi ani, câțiva localnici s-au întors pe insulă, în localitatea Edinburgh of the Seven Seas.

Un lucru demn de menționat este faptul că despre insula Tristan da Cunha a scris Jules Verne în al doilea volum al romanului său „Copiii căpitanului Grant”.

Insula Tristan da Cunha are o populație formată din 7 familii, descendenții membrilor unei baze militare în secolul al XIX-lea. Pe Insula Gough, aflată în apropiere, funcționează o stație meteorologică sud-africană, operată de 6 membri, între care există un număr semnificativ de afecțiuni cauzate de endogamie, cum ar fi astmul și glaucomul.

Insula Tristan da Cunha se mai numește și „Insula Dezolării”. Documentul „Preafericiții de pe Insula Dezolării”, care a apărut în 1970, relatează întâmplările locuitorilor insulei din 1961, atunci când aceștia au fost evacuați în Marea Britanie, după o puternică erupție vulcanică.

Te-ar putea interesa și: Stare de urgență într-o insulă din Grecia preferată de români: Este criză de apă în plin sezon turistic