- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Care este cel mai scump metal prețios din lume. Are o valoare de 615.000 lei pe kilogram, de trei ori mai mult decât aurul

05 Sep, 19:34 • Toma Anca
Când vorbim despre metal prețios, multă lume se gândește la aur și platină, datorită valorii lor ridicate și a utilizărilor variate în bijuterii, investiții și industrie. Însă, privind prețul, nu acestea sunt cele mai scumpe din lume, există unul care depășește cu mult aceste două bijuterii ale naturii.
Care este cel mai scump metal prețios din lume. Are o valoare de 615.000 lei pe kilogram, de trei ori mai mult decât aurul

Cel mai scump metal prețios din lume este rodiul, care atrage atenția investitorilor prin raritatea sa extremă, dar și pentru că poate fi aplicabil în tehnologie, medicină și în alte domenii avansate.

Aurul se află în top cinci cele mai valoroase metale, bucurându-se de o conductivitate, durabilitate și estetică deosebită. Prețul lui se ridică la 276.000 lei pe kilogram, însă rodiul îl depășește cu mult.

Citește și: Semne ale recesiunii mondiale. A fost inaugurat un seif care poate adăposti 10.000 de tone de argint şi 500 de tone de aur

Rodiul este cel mai scump metal prețios

Acum, rodiul este recunoscut ca fiind cel mai scump metal de pe glob și unul dintre cele mai rare, având o valoare de aproximativ 615.000 lei pe kilogram, adică de trei ori mai mult decât aurul, cu toate că în 2022, a avut o cădere semnificativă, de la aproximativ 2.000.000 lei pe kilogram.

Acest metal rar are o nuanță alb-argintie și o duritate remarcabilă. Rodiul se extrage din minereurile de platină și este utilizat ca aditiv în aliajele de platină, precum și ca agent catalizator. El nu interacționează ușor cu oxigenul, caracteristică ce îl clasifică drept un metal nobil și îl recomandă ca un catalizator ideal, datorită rezistenței sale la coroziune și oxidare, potrivit Wikipedia.

Rodiul se încadrează în grupul metalelor din platina, alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu, datorită durabilității sale și a punctului de topire înalt de 1.964 de grade Celsius.

Este complet insolubil în acid azotic și are o solubilitate redusă în aqua regia; totuși, acidul sulfuric poate să-l dizolve complet atunci când este prezent sub formă de pulbere. În stare topită, rodiul absoarbe oxigen, dar în momentul în care începe solidificarea, oxigenul este eliminat.

Metalul se găsește în scoarța terestră la aproximativ 0,000037 părți per milion, comparativ cu aurul, care apare la o abundență de aproximativ 0,0013 părți per milion. Rodiul este extras în principal în Africa de Sud și Rusia, adesea ca produs secundar în procesul de rafinare a minereurilor de cupru și nichel, care pot conține până la 0,1% rodiu.