Un fenomen extrem de rar uimește și atrage atenția oamenilor de știință din întreaga lume. Acesta are loc în Anctartica datorită vulcanului activ Mont Erbus, care emite o varietate de componente gazoase și solide prin erupții stromobliene, un tip de erupție de intensitate moderată. Vulcanul activ Mont Erbus emite zilnic cantități semnificative de gaze care conțin aur cristalizat, evaluat la aproximativ 6.000 de dolari, potrivit unor estimări recente.
Descoperirea rară a emisiei de aur a fost confirmată până și la 999 de kilometri depărtare de cel mai sudic punct al expulsiei lavei, care atinge o înălțime uimitoare de 3.7941504 kilometri. Totuși, nu doar aurul este elementul remarcabil expulzat de Erebus, în urma observațiilor realizate de către Observatorul Terestru al Agenției Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA). . Vulcanul emite o varietate de componente gazoase și solide prin erupții stromboliene, un tip de erupție de intensitate moderată.
Citește și: Unde se află cel mai înalt pod pietonal din Europa. Durează între 30 și 45 de minute să fie traversat
Conor Bacon de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia din New York a spus că Erebus este în erupție continuă cel puțin din 1972, iar asta este remarcabil și pentru existența unui ”lac de lavă” într-unul dintre craterele sale de vârf, conform NDTV.com.
În plus, cercetătorii încă nu au descoperit motivele pentru formarea vulcanică din Anctarctica și nici ce ar putea genera declanșarea activității altor peste o sută de vulcani înzăpeziți. Totuși, izolarea geografică este un factor esențial în lipsa cercetărilor detaliate în această regiune.
Vulcanul Mont Erebus, dar și Insula Deception dispun de un număr limitat de instrumente de monitorizare permanentă, precum seismometrele. Acestea detectează activitatea seismică asociată cu activitatea vulcanică.
Citește și: Vacanţe 2024. Cererea pentru croaziere a revenit şi a depăşit nivelul de dinainte de pandemie