Care este pluralul cuvântului "pască". Cum cerem la magazin? Mai multe?
Majoritatea românilor sunt puși în dificultate atunci când se gândesc la pluralul cuvântului pască. Substantivul „pască”, așa cum îl cunoaștem cu toții, nu are formă de plural în forma sa literară.
Pluralul cuvântului pască
Dificultatea românilor apare fie atunci când vor să facă mai multe prăjituri pască, sau atunci când vor să cumpere de la magazin. Cum poți să ceri? Da-ți-mi două „păști”, „paști”?
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:
„PASCĂ, Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși.”
În acest sens, substantivul „pască” este defectiv de plural. Cel mai corect ar fi să folosim diminutivul acestui substantiv, respectiv păscuță, care are plural, și anume, păscuțe. Deci putem să cerem la magazin „două păscuțe”.
Rețetă de pască simplă
Ingrediente pentru aluat:
300 g făina;
2 gălbenușuri;
50 g zahăr;
vanilie;
un praf de sare;
coajă de lamaie;
100 ml lapte;
100 g brânză de vaci grasă, bine scursă de zer;
50 g unt cu minimum 80% grăsime;
20 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie uscată.
Ingrediente pentru umplutură:
1 ou;
2 albușuri;
200 g brânză de vaci;
50 g smântană grasă;
30 g făina de orez sau făina albă;
un praf de sare;
vanilie;
coaja de lămâie;
50 g unt cu 80% grăsime;
100 g zahar tos;
50 g stafide.
Mod de preparare aluat:
Se încălzește puțin laptele;
Se adaugă zaharul și drojdia, apoi celalalte ingrediente (mai putin faina) și se amesteca bine;
Dupa ce ingredientele s-au amestecat se adauga treptat faina si se framanta pentru a se omogeniza;
Se lasă aluatul la dospit într-un loc cald, până își dublează volumul (aproximativ 30 de minute);
După ce a crescut, aluatul se împarte în două (o treime pentru baza și două treimi pentru împletitură).
Bucata mai mare se imparte in alte doua bucati si se fac niste cordoane lungi și subtiri, care se împletesc;
Partea mai mică se întinde pe masă, cu sucitorul, astfel încât să acopere tava în care se coace pască;
Împletitura decorativă se pune pe margine;
Se mai lasă 15 minute la dospit.
Mod de preparare umplutura:
Se separa ouăle;
Albușurile se bat spuma cu un praf de sare;
Restul ingredientelor de mai sus se amestecă separat;
Albușurile bătute se adaugă ușor la restul compoziției, prin amestecare.
Mod de coacere:
Înainte de a pune umplutura în aluat, acesta se unge cu un ou bătut;
Umplutura se toarnă în tavă;
Se coace 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi înca 10-15 minute la 150 grade Celsius;
Se scoate din cuptor și se lasă la răcit în formă;
Dupa ce s-a răcit se scoate din formă și se poate tăia felii.
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult