Chiar dacă microplasticele au fost găsite în plămânul uman, țesuturile placentare materne și fetale, laptele matern uman și sângele uman, până de curând au existat foarte puține cercetări asupra modului în care acești polimeri afectează organele și funcțiile corpului. Un studiu din martie 2024 a constatat că persoanele cu microplastice sau nanoplastice în arterele gâtului aveau de două ori mai multe șanse de a avea un atac de cord, accident vascular cerebral sau de a muri din orice cauză în următorii trei ani decât persoanele care nu au avut niciuna.
Nouăzeci la sută din probele de proteină animală și vegetală au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente mici de polimer care pot varia de la mai puțin de 0,2 inchi (5 milimetri) până la 1/25.000 de inci (1 micrometru), conform unui studiu din februarie 2024, citat de CNN. Orice lucru mai mic de 1 micrometru este un nanoplastic care trebuie măsurat în miliarde de metru.
Dacă plasticul este suficient de mic, fructele și legumele pot absorbi microplasticele prin sistemele lor radiculare și pot transfera acele fragmente chimice în tulpinile, frunzele, semințele și fructele plantei.
Și sarea conține urme de plastic. Un studiu din 2023 a arătat că sarea de Himalaya extrasă din pământ avea cele mai multe microplastice, urmată de sare neagră și sare marina. Zahărul este, de asemenea, „o cale importantă de expunere umană la acești micropoluanți”, conform unui studiu din 2022.
Chiar și pliculețele de ceai, dintre care multe sunt din plastic, pot elibera cantități enorme de plastic. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Quebec, Canada au descoperit că prepararea unui singur plic de ceai de plastic a eliberat aproximativ 11,6 miliarde de microplastic și 3,1 miliarde de particule nanoplastice în apă.
Orezul este, de asemenea, conține plastic. Un studiu al Universității din Queensland a constatat că pentru fiecare 100 de grame (1/2 cană) de orez consumat, oamenii ingerează trei până la patru miligrame de plastic – numărul crește la 13 miligrame per porție pentru orez instant.
Să nu uităm de apa îmbuteliată. Un litru de apă conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de materiale plastice, inclusiv nanoplastice, conform unui studiu din martie 2024.