Carmen Orzea este cunoscută pentru curajul pe care l-a avut. A renunțat la ceva stabil și sigur, mai exact la o muncă de birou, iar după aproximativ cinci ani s-a hotărât să meargă pe drumul ei, a relatat businessmagazin.ro.
Și-a deschis singură o afacere care face în ziua de azi mii de euro. Carmen este arhitectă la bază, astfel, și-a ascultat instinctul si talentul și i-au îndeplinit visul.
O cafenea, o clinică de estetică, un restaurant, un spațiu de coworking, un proiect de birouri i-au adus succesul datorită pasiunii pe care o are tânăra artistă. Are și un spațiu de lucru, biroul ei de design, prin En PLace Studio, căruuia îi place să-i spună „playground”, loc de joacă.
Citește și: El este curajosul român care a plecat în Grecia cu un Tico. Detalii despre aventura sa în Thassos
Totul a început după pandemie, când a fost valul suprem al demisiilor, moment în care femeia a simțit că este timpul să-și ia inima în dinți. A creat și un concept, „sense of place” care se referă la crearea de legături între spațiu și business-ul care are loc acolo.
În orice loc ar merge, Carmen Orzea face magie din acel spațiu. Designul de interior este printre ultimele calități recent dobândite, însă este și cea mai importantă.
„Afacerea este deţinută de mine, dar suntem o echipă colaborativă de arhitecţi, absolvenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, cu experientă de peste zece ani în domeniul designului de interior specializat în HoReCa, birouri, dar şi în spaţii rezidenţiale. Colaborăm cu arhitecţi, cu structurişti, proiectanţi de instalaţii.”, a povestit Orzea.
Cine a spus că nu costă mult să deschizi o afacere proprie? Ei bine, investiția într-o afacere este una continuă și este împărțită în două părți. Prima are scopul dezvoltării și a cunoștințelor, a memoriei vizuale, pentru care trebuie să depună un efort în plus, adică să ia parte la diverse workshop-uri, să meargă în călătorii și a doua parte de investiție este cea fără de care o afacere nu ar rezista, și anume partea de tehnologie și softuri. Carmen a investit în această parte în jur de 7.000-8.000 de euro.
Carmen Orzea își desfășoară activitatea la En Place Studio, în România, alături de o echipă, de care vrea să lucreze activ în următorii cinci ani. Clienții obișnuiți pe care îi întâlnește sunt oameni de afaceri care solicită amenajarea unor spații, precum cafenele, birouri, restaurante, hoteluri, etc.
„Clienţii noştri caută soluţii moderne, inovative, creative, ştiu ce înseamnă să ai o afacere de succes, călătoresc mult, citesc articole, sunt informaţi, merg la evenimente culturale, sunt iubitori de animale, sunt dispuşi să plătească pentru un design integrat.”, a mai spus Carmen.
Femeia independentă a mărturisit că prețurile nu sunt fixe și se stabilesc în funcție de proiectul necesar. De exemplu, pentru amenajarea unui restaurant de mici dimensiuni, preţul unui proiect poate varia între 2.000 şi 8.000 de euro, în funcţie de obiectivele pe care En Place Studio le setează împreună cu beneficiarul.
Cifra de afaceri pentru 2022, al doilea an de activitate pentru En Place Studio, a fost în jur de 40.000 de euro, iar activitatea s-a desfăşurat doar cu colaboratori, nu cu angajaţi.
„Pentru anul 2023 dorim să ne dublăm cifra de afaceri şi să începem să creştem şi sub forma unei echipe interne. Ne dorim să dezvoltăm atât o echipă în interiorul biroului, cât şi o echipă de colaboratori din domenii conexe, branding, marketing, grafică.”, a mai adăugat Orzea.
Aceasta mai spune că pe parcursul carierei a dat peste multe provocări, ca antreprenor, iar treburile de administrație într-o afacere nu te învață nimeni.
„Nimeni nu te învaţă ce să îi ceri unui contabil, cum să arate un contract sau ce să îi ceri unui avocat, cum să gestionezi ofertele, a durat foarte mult să înţelegem efectiv ce oferim şi ce ne diferenţiază ca business.”