Invitat în podcastul Ameritat cu Nasrin, nutriționistul Cristian Mărgărit a vorbit despre secretele unei vieți sănătoase. Printre lucrurile de evitat pe care acesta le-a enumerat se află și carnea la grătar. Românii iubesc friptura, dar mulți nu știu că, dacă este consumată în mod excesiv, își poate pune amprenta serios asupra sănătății.
„S-a observat un risc crescut de cancer la piele pentru cei care fac grătar, pentru că fumul atinge pielea, nu este ceva sănătos sub orice formă. Dar acum sunt grătare cu plite, metode moderne, care au rezolvat problema asta. Poți face o friptură mult mai puțin riscantă, decât una clasică. Și grătarul clasic poate fi făcut cu cap. Trebuie să avem mare grijă la ingrediente și la modul de preparare”,
a declarat Cristian Mărgărit.
„Carnea făcută la grătar e periculoasă pentru starea de sănătate. Studiile arată că putem tolera, în condiții de siguranță, cam un grătar pe lună, adică riscul e zero aici. De ce? Pentru că acolo unde carnea atinge metalul încins, se formează reacții cancerigene. Fumul este și el cancerigen, deci trebuie să avem grijă la grătar la câteva elemente. 1. Să marinăm carnea, pentru că asta o protejează, să nu o expunem la temperaturi foarte mari, la foc direct și la fum, să o asociem întotdeauna cu salată și să bem suficientă apă”, a adăugat Cristian Mărgărit.
Citește și: Top 5 cele mai toxice alimente cancerigene
Dr. Florin Ioan Bălănică a vorbit, în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, difuzată de Spectacola, despre pericolul grătarului asupra sănătății. Există un anumit tip de carne care este mult mai periculoasă decât celelalte.
Citește și: Cât de sănătoasă e carnea pe grătar. Iată cum să gătești corect pentru a evita cancerul
„Nu trebuie să ne gândim la proteine = carne, este o foarte mare confuzie. Cea mai importantă proteină, din punct de vedere nutrițional, este albușul de ou, este primul. Următoarea proteină este zerul din lapte, adică iaurtul și brânza slabă, mai apoi este carnea albă și pe ultimul loc carnea roșie. Nu trebuie să ne speriem de proteina de origine animală, dar trebuie să o consumăm adaptat nevoilor individuale. Toate studiile au arătat că există un potențial pericol, atunci când vorbim de consumul în exces de carne roșie procesată. Asta înseamnă mezeluri obținute din porc, vită. Acea carne care se digeră mai greu.
Tot studiile au arătat că grătarul, făcut în mod nepotrivit și consumat în mod constant, adică prin contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu metalul, duce ca starea noastră de sănătate să fie afectată. Grătarul e potrivit pentru socializare, dar nu e sănătos pe termen lung, dacă pe grătar punem carne roșie”, a declarat Dr. Flroin Ioan Bălănică.