Carnea tocată nu este periculoasă pentru organism, modul în care aceasta este preparată poate dăuna sănătății. Dacă se fierbe, nu există niciun risc, dar în cazul prăjirii în ulei apar contraindicațiile. Persoanele care au anumite probleme de sănătate, ca de exemplu biliare, hepatice sau gastrointestinale, ar trebui să aibă grijă.
Citește și: Alertă alimentară în magazinele Auchan! Carnea tocată, pericol pentru sănătatea clienților
„Carnea tocată e de regim, nici măcar nu este grea. Problema e cum prepari carnea tocată. Poți să iei o bucată de carne, piept de pasăre sau carne de porc degresată, și o fierbi să faci ciorbă de perișoare, e ok, nu e absolut deloc rea. Dar în momentul în care ai folosit, ca materie primă, o carne foarte grasă, pentru a da gust bun sarmalelor, cârnaților, în momentul în care o mai și prăjești ca să dea gust bun produsului în cauză, aia, într-adevăr este rea.
Nu alimentul e periculos, ci cantitatea lui. Se poate mânca absolut orice pe masa de Crăciun fără să se întâmple nimic, cu condiția să consumăm cantități moderate, iar cine are probleme biliare, digestive pe care și le știe chiar să renunțe la anumite produse încărcate de grăsimi, prăjite excesiv, cu foarte multă untură, deserturi umplute cu tot felul de minunății, maioneză la salata de beouf. Să consume foarte puțin sau chiar deloc ca să nu se resimtă după.
Deci poți să mănânci orice, cu mențiunea să mănânci în cantități moderate, ceea ce nu se întâmplă. Ai tot feluri de mezeluri grase, la felul doi ai iar o friptură grasă sau sarmale.
Sarmaua, ca să aibă gust bun, trebuie să o faci cu o carne grasă. La desert mai bagi un tort sau un cozonac care a fost făcut cu 50 de ouă. Astfel de combinații nu au cum să facă bine nici măcar unui om sănătos”, explică nutriționista Corina Zugravu pentru Fanatik.ro.