Casa de Pensii anunță că persoanele care locuiesc în străinătate, cererea de pensionare poate fi depusă la instituția de asigurări sociale din țara de reședință, în baza instrumentelor juridice internaționale la care România este parte. Totodată, aceasta poate fi retrasă până la emiterea deciziei de pensionare, la solicitarea titularului, a reprezentantului legal sau a mandatarului desemnat prin procură specială.
Reprezentanții Casei Județene de Pensii Alba precizează că cererea de pensionare, însoțită de documentele necesare care dovedesc îndeplinirea condițiilor legale, trebuie depusă în termen de 30 de zile de la îndeplinirea acestora, la casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, potrivit ziarulunirea.ro.
De asemenea, trebuie menționat că dosarele de pensionare trebuie depuse direct la sediul Casei Județene de Pensii Alba și nu prin intermediul serviciilor poștale, subliniază oficialii instituției.
Casa Națională de Pensii a făcut noi precizări în această chestiune. Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege cu cel puțin 5 ani pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege cu cel puțin 5 ani pot solicita pensie pentru limita de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, arată reprezentanții Casei de Pensii.
Perioada celor 5 ani de stagiu de cotizare în plus față de stagiul complet de cotizare contributiv se constituie și din perioade asimilate stagiului de cotizare, precum și din stagii necontributive. (Citește AICI mai multe detalii)