- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Casa Națională de Pensii a făcut un anunț important pentru toți vârstnicii! Ce trebuie să știe pensionarii din România

03 Jul, 21:30 • Garey Amyra
Alte vești pentru vârstnici! Astăzi, 3 iulie, Casa Națională de Pensii a transmis câteva precizări pentru pensionari, după discuțiile în spațiul public privind scăderea pensiilor. Iată ce au transmis reprezentanții CNPP.
Casa Națională de Pensii a făcut un anunț important pentru toți vârstnicii! Ce trebuie să știe pensionarii din România

Astăzi, 3 iulie, Casa Națională de Pensii a venit cu precizări, după discuțiile în spațiul public privind scăderea pensiilor. Iată ce au spun reprezentanții CNPP.

Citește și Casa de Pensii face anunțul momentului pentru români. Zilele din luna iulie în care pensionarii vor încasa noi sume de bani

Casa Națională de Pensii a transmis că până în momentul acesta nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.

Cât despre deciziile de recalculare în baza Legii acestei legi, acestea vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor vârstnicilor ieșiți la pensie în intervalul 15-31 august.

Casa Naţională de Pensii făcut și o precizare amplă, cu privire la discuțiile apărut în spațiul public legate de ”scăderea pensiilor”.

„Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023. Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare . În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, transmite Casa de Pensii în comunicat.

Deciziile de recalculare vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii

Pe lângă cele precizate anterior, CNPP mai precizează faptul că în anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al Casei Naționale de Pensii, dintre care pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a cerut recuperarea debitelor, iar de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant, conform DCnews.ro.

De altfel, Casa de Pensii a mai anunțat că aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii.

Citește și Cum poți obține vechime gratis pentru o pensie mai mare fără să dai bani în plus pentru ani

„Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, anunţă Casa Națională de Pensii.