- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Casa viitorului. Cum arată locuința nZEB cu consum de energie aproape zero

18 Oct, 21:46 • Bugiu ⁠Ana Maria
O „casă demonstrativă” nZEB, dotată cu panouri fotovoltaice și o pompă de căldură, a fost adusă la Cluj pentru a permite vizitatorilor să exploreze soluții de eficiență energetică. Proiectul, realizat de Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF), vorbește despre importanța standardelor nZEB și discută despre stadiul implementării acestora în România, unde rata de renovare a clădirilor publice este de doar 0,6%.
Casa viitorului. Cum arată locuința nZEB cu consum de energie aproape zero

O „casă demonstrativă” nZEB (nearly zero energy building) a fost adusă la Cluj, având panouri fotovoltaice și o pompă de căldură, și oferă vizitatorilor ocazia de a explora soluții pentru eficiența energetică. Proiectul, realizat de Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF), își propune să evidențieze standardele nZEB și să discute despre stadiul României în acest domeniu, potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Cât costă o casă în Viscri, satul din care Regele Charles al III-lea nu a mai vrut să plece. Proprietatea are și un teren cu o suprafață generoasă

foto: locuința nZEB

Casa viitorului. Cum arată locuința nZEB cu consum de energie aproape zero

Deși standardul nZEB (nearly zero energy building) este în vigoare în România din 2023 pentru clădiri noi și renovate, Mihai Moia, director executiv al Asociației pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri, afirmă că implementarea acestuia este deficitară. România se confruntă cu o rată de renovare a clădirilor publice de doar 0,6%, departe de obiectivul de 3% necesar pentru atingerea țintelor asumate.

Actul normativ referitor la aceste standarde a fost adoptat în 2022, iar normele metodologice au intrat în vigoare în februarie 2023. În acest context, Asociația ROENEF a creat o căsuță-model care integrează soluții eficiente din domeniu, pentru a familiariza publicul cu noile standarde și opțiunile disponibile pe piață.

„Este o casă demonstrativă pe care am construit-o conform standardului care este obligatoriu în România de ceva ani. Dar noi vedem că nu prea se construiește la standarde nZEB și deja a apărut o nouă directivă de performanță energetică a clădirilor din aprilie 2024 anul acesta, care face trecerea de la nZeb la zero-emission building. Avem doi ani să transpunem directiva, deci nu avem prea mult timp la dispoziție. Nu ne mai permitem să nu construim clădiri la standarde nZEB și trebuie inclusiv să renovăm clădirile existente mai aproape de standarde, adică înspre consum aproape zero de energie, dacă se poate”, spune Mihai Moia, director executiv ROENEF.

Moia spune că, deocamdată, publicul, dar și specialiștii nu sunt suficient de familiarizați cu noile reglementări. Și nici nu prea știm în ce măsură construcțiile respectă aceste standarde.

„Din păcate, nu prea se verifică la finalul lucrărilor componenta aceasta, calitatea de execuție. Mai este mult de lucrat. Vedem că nici nu există cunoștințe cu privire la măsurile care trebuie implementate atunci când construiești o clădire sau când renovezi una astfel încât să atingi standard nZEB. Nu poți să atingi acest standard doar dintr-o anumită măsură – anvelopezi pereți și atât. Noi vedem prin orașele prin care am mers că oamenii percep acest standard nZEB ca fiind ceva de lux, ceva foarte costisitor, pe care nu și-l permit”, spune Moia.

Mihai Moia, director executiv al Asociației pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri, explică conceptul de clădire nZEB, care vizează reducerea consumului de energie aproape la zero.

Casa nZEB demonstrativă este dotată cu pereți izolați cu vată minerală bazaltică, feronerie de calitate și un sistem automatizat de gestionare a energiei. Printre dotările acesteia se numără o pompă de căldură aer-aer, panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și sisteme de umbrire automate pentru feronerie, toate fiind controlate de pe o tabletă, ceea ce o transformă într-o clădire inteligentă.

„Înseamnă să ajungi cu necesarul de consum de energie cât mai mic, aproape de zero. Asta înseamnă să elimini pierderile de energie prin ferestre, pereți, plafon. Asta înseamnă să ai grijă de cum îți izolezi pereții, să ai grijă ca ferestrele să fie termoizolante, să ai o calitate a aerului interior corespunzătoare, ventilație bună. Și apoi, după ce ai adus casa la un consum aproape zero de energie, trebuie să asiguri cel puțin 30% din necesar din surse regenerabile de energie.

Avem o pompă de căldură aer-aer, avem panouri fotovoltaice cu baterie cu sursă de stocare. Avem sisteme de umbrire la toate ferestrele, inclusiv la uși, complet automatizate. Este implementat un sistem inteligent de management al energiei – când este soare, se trag rulourile. Deci este o casă inteligentă, care este legată la o tabletă și de aici se pot gestiona toate elementele”, spune Moia.

Mihai Moia, fost președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, a menționat că programul Casa Eficientă Energetic, care oferea posibilități de finanțare pentru clădiri eficiente energetic, nu mai este disponibil în 2023, dar ar putea reveni în 2025.

Asociația plănuiește lansarea unui „one stop shop”, un ghișeu unic în parteneriat cu mai multe Consilii Județene, cu scopul de a oferi servicii integrate, de la audit energetic până la informații despre fondurile disponibile. Deocamdată, doar Consiliul Județean Iași a aderat la această inițiativă, iar platforma va fi disponibilă la finalul lunii octombrie.

Te-ar mai putea interesa și: Vești excelente pentru românii din Germania. Casa de Pensii a încheiat protocoale pentru certificarea vechimii în muncă