- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă kiwano, castravetele ţepos cu gust de kiwi şi banană, bogat în vitamina C şi fier. Ce efecte benefice are pentru organism

19 Sep, 10:01 • Cornel Ghimeșan
Kiwano, o legumă originară din Africa, este acum la vânzare la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Cunsocută drept castravetele țepos sau castravetele cu coarne, leguma este inedită atât prin formă cât și prin gustul deosebit, fiind o combinație între castravete, kiwi și o tentă ușoară de banană.
Cât costă kiwano, castravetele ţepos cu gust de kiwi şi banană, bogat în vitamina C şi fier. Ce efecte benefice are pentru organism

Cât costă kiwano, castravetele ţepos cu gust de kiwi şi banană, bogat în vitamina C şi fier. Kiwano a fost cultivat, la început, doar pentru decorul altor mâncăruri, însă, în timp, s-a dovedit a fi extrem de bun și în salate, supe, murături sau chiar băuturi și prepararea unor deserturi precum șerbetul sau în stare proaspătă alături de înghețată.

„Kiwano conține multe vitamine, minerale și antioxidanți, acestea fiind esențiale pentru o sănătate optimă. Are un conținut scăzut de calorii, dar este un fruct bogat în proteine. Kiwano este o sursă bună de fier și vitamina C. Îmbunătățește absorbția fierului, întărește imunitatea, scade colesterolul și riscul general de boli de inimă și crește producția de colagen, rezultând o piele mai tânără și mai elastică”, spun cercetătorii de la Stațiunea Legumicolă Buzău, conform SansaNews.

Cât costă kiwano, castravetele ţepos cu gust de kiwi şi banană, bogat în vitamina C şi fier

Kiwano se vinde în Buzău, la magazinul unității de cercetare, cu 5 lei bucata. Această legumă poate fi trimisă și prin curier, în toată țara.

Kiwano este bogat în proteine, vitamine precum vitamina C, vitamina B2, B5, B6, vitamina E, iar coaja este bogata în beta-caroten. Fructul conţine de asemenea sodiu, potasiu, magneziu, mangan şi antioxidanti. Kiwano este bogat în carbohidraţi de buna calitate şi nu conţine grasimi sau colesterol.

Citeşte şi: Cu cât se vinde acum bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Unde poate fi găsită

Kiwano se poate consuma cu coajă, inclusiv semințele sunt comestibile. Nu conține colesterol, este bogat în antioxidanți puternici, proteine și vitamine: C, A, vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B5, B6, vitamina E, iar coaja este bogată în betacaroten. Fructul mai conține sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru, zinc, magneziu, mangan și antioxidanți, este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol. Kiwano conține mai mult potasiu decât bananele și este eficient în perioadele de suprasolicitare. Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, fructul întărește și menține mușchiul inimii, întărește imunitatea, ajută la scăderea în greutate, îmbu­nătățește funcțiile metabolice etc. Totodată, accelerează ușor metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol.

Citeşte şi: Cum a ajuns o româncă să impresioneze vedetele de la Hollywood. A transformat leacul bunicii în afacere

Desert cu kiwano

Ingrediente: 

1 castravete african, 350 iaurt, 1 banană, afine pentru decor.

Mod de preparare: Se taie fructul kiwano în jumătate și se scoate pulpa, apoi se pun pulpa, semințele, banana, iaurtul și se dau în blender până se obține o cremă omogenă. Se poate servi în coaja de castravete african și se decorează cu afine.

Jeleu de kiwano fără gelatină

Ingrediente: 2 fructe de kiwano, 30 g eritritol cu ștevie, 10 g pudră de agar-agar.

Mod de preparare: Se taie fructele pe jumătăți, apoi se scobesc cu o lingură. Se pune con­ținutul într-un blender, se pasează bine, după care se trece prin sită. Fibrele rămase se pot mânca. În sucul obținut se adaugă cele 10 g de agar-agar și ștevia, se omogenizează bine, apoi se fierbe jeleul 2 minute până se îngroașă un pic, după care se toarnă jeleul în coaja fructului scobit și se lasă la răcit la temperatura camerei. După ce s-a răcit, jeleul se pune în frigider pentru 5-6 ore, pentru că este mult mai gustos rece.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult