Cât costă o înmormântare în România în 2023. Mulți se întreabă cât costă, de regulă, o înmormântare. Sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când se face calcul total. Se plătește locul de veci, preotul, groparul, clopotarul și stegarul, sicriul, toaletarea, înhumarea, coliva și restaurantul.
Locul de veci
În cazul în care decedatul nu are loc de veci, e bine să ai cel puțin 350 de lei pentru a-i asigura un loc de cel puțin 3,90 metri pătrați, concesionat pe o perioadă de șapte ani. Prețurile depind în funcție de fiecare cimitir în parte, de multe ori există posibilitatea de negociere. Prețurile cresc cu fiecare metru pătrat în plus. Pe lângă această sumă, se plătește și o taxă de 5 lei pe metru pătrat în fiecare an.
Sicriul
Cel mai ieftin sicriu pornește de la prețul de 400 de lei. Totul depinde de material, el poate fi din lemn de brad sau de fag. Cine dorește un sicriu de lux, care poate fi din nuc sau tei, e necesar să scoată din buzunar cel puțin 2.000 de lei. Prețul final poate ajunge chiar și până la 7000 – 8000 de lei, dacă sicriul e din oțel.
Slujba
În general, preotul nu are voie să ceară bani pentru slujba de înmormântare. În cazul în care pretinde bani pentru serviciile de înmormântare, ele sunt, de fapt, ajutoare pentru susținerea financiară a bisericii.
Groparul
Sunt diferențe între sat și oraș. Dacă înmormântarea are loc la oraș nu trebuie să scoți bani din buzunar fiindcă groparii lucrează la stat, în cadrul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice. Cei de la sat pot cere între 70 și 150 de lei de persoană.
Clopotarul
Și clopotarul trebuie plătit în ziua înmormântării. De obicei costă circa 50 de lei pentru ca clopotul să răsune de mai multe ori câte șase minute. Și omul care poartă steagul trebuie plătit între 20 și 50 de lei.
Prețuri de înhumare
Familia sau apropiații se ocupă, de regulă, de toaletare și înhumare. Multe case funerare au pachete ce includ și sicriul, toaletarea, înbălsămarea și actele de înhumare, care pot porni de la 500 de lei. Dacă adăugăm și îmbrăcămintea și încălțămintea ar trebui să mai adăugăm cel puțin 300 de lei.
Pomana, colivă, restaurant
La înmormântare mulți români respectă o serie de tradiții care necesită cheltuirea unei sume de bani. Trebuie cumpărate prosoape care se dau bărbaților și lumânările, iar pentru acestea prețul pornește de la 100 de lei, în funcție de câte persoane participă. De asemenea, mulți pregătesc o masă în curte sau la restaurant, unde prețul de meniu clasic pentru o persoană pornește de la 50 de lei.
Și coliva e un element care nu poate lipsi de la înmormântare. Cine nu știe să o prepare și preferă să o cumpere ar trebui să dea cam 50 de lei pe kilogram.