Paștele, una dintre cele mai importante sărbători pentru români, este adesea marcat în familie sau cu prietenii în jurul unui grătar. Aroma delicioasă a cărnii gătite jarul încins și atmosfera plină de bucurie aduc un farmec aparte acestei tradiții. Deși ideea unui grătar de Paște este tentantă, mai ales odată cu încălzirea vremii, mulți români se gândesc acum cât i-ar costa un astfel de festin în aer liber.
Înainte de a vedea cât costă cele mai importante produse pentru un grătar de Paște, trebuie subliniat faptul că toate costurile finale variază în funcție de preferințele personale, numărul de invitați și calitatea ingredientelor alese. Printre principalele cheltuieli de luat în considerare se numără achiziționarea cărnii și a altor alimente.
În plus, atunci când vorbim despre un grătar de Paște, pe lângă costurile pentru ingredientele principale, trebuie luate în calcul și cheltuielile suplimentare pentru garnituri, salate sau băuturile și alte accesorii pentru grătar. De asemenea, în funcție de situație, ar putea fi necesare cheltuieli pentru închirierea unui spațiu de grătar, achiziționarea cărbunelui sau a altor combustibili, precum și a ustensilelor necesare pentru gătit.
Te-ar putea interesa și: Produs nelipsit de pe masa de Paște, mai ieftin în 2024. De ce prețuri ne vom bucura anul acesta
Înainte de a vedea cât costă un grătar de Paște, trebuie să știm care este ordinea în care punem produsele pe jar. Astfel, pefoc.ro recomandă să începem cu micii, carnea de porc sau vită, carnea de pui și apoi legumele.
Micii sunt un preparat de bază pentru un grătar de Paște, iar prețul acestora poate avea un impact semnificativ asupra bugetului alocat pentru un astfel de festin. După cum arată o scurtă analiză pe site-urile marilor lanțuri de supermarketuri, o caserolă de mici de un kilogram poate costa între 17-18 lei și pot ajunge și la 30-40 de lei. Totuși, dacă cumpărăm acest produs de la comercianți mai mici, atunci prețul poate ajunge și la 4-5 lei pe bucată.
Revenind la lista în care punem produsele pe grătar de Paște, carnea de porc ne oferă o gamă largă de opțiuni. Astfel, cotletul de porc fără os începe de la 23 de lei pe kilogram, ceafa de porc fără os de la 35,95 lei pe kilogram, asta în timp ce scăricica poate ajunge și la 36 de lei pe kilogram.
În ceea ce privește carnea de vită pentru un grătar de Paște, pulpa de mânzat fără os începe de la 50 de lei pe kilogram, vrăbioara 55 de lei pe kilogram, cotletul se apropie de 60 de lei pe kilogram, iar antricotul de la 55 de lei.
Carnea de pui poate fi o delicatesă pentru un grătar de Paște, iar diferitele bucăți de carne pot varia simțitor. Mai exact, pieptul de pui costă între 27 și 35 de lei, în funcție de producător și magazinul care îl vinde, pulpele costă în jur de 25-30 de lei, iar aripioarele pot începe de la 19 lei pe kilogram.
În ceea ce privește legumele pentru un grătar de Paște, alegerea acestora poate varia de la familie la familie. Cu toate aceste, printre cele mai populare se numără ciupercile, care costă de la 20 de lei pe kilogram, cartofii, de la 4-5 lei pe kilogram, sau dovleceii, care încep de la 14-15 lei pe kilogram. În ceea ce privește garniturile, roșiile rămân mereu populare, prețul acestora începând în această perioadă de la 11-12 lei, dar existând posibilitatea ca acesta să crească în funcție de țara de origine, soi și comerciant. Aceleași condiții se aplică și în cazul castraveților, prețul acestora pornind de la 11-12 lei.
Citește și: Carnea de miel, mai scumpă ca anul trecut. Cât vor plăti românii pentru masa de Paște