Ideea genială a lui Dan de a investi în agricultură, mai ales în contextul în care seceta a afectat o mulțime de agricultori, s-a transformat rapid într-o afacere de succes. Anul acesta a avut o recoltă de alune cu 40% mai mare decât anul precedent, ceea ce l-a motivat să-și dezvolte afacerea tot mai mult.
Românul a ținut neapărat ca alunele cultivate de el să fie 100% ecologice și și-a construit întreaga strategie pe acest detaliu. „Fiind certificat ecologic, costurile de întreținere sunt mai mari, iar producția nu este la fel de mare ca în cazul culturilor convenționale. Nu putem folosi fertilizanți chimici, ci doar gunoi de grajd și produse fitosanitare ecologice”, a declarat Dan pentru Observator.
Citește și Secretele de pe etichete. Cum să eviți capcanele produselor cu gramaj redus
A investit în utilaje de ultimă generație, iar întregul proces de recoltare e extrem de bine organizat. „După ce alunele cad pe jos, le suflăm cu o suflantă, le strângem într-un șir și venim cu mașina de cules care le aspiră și le colectează curate în saci”, adaugă antreprenorul. În acest an, Dan estimează că va obține o recoltă de aproximativ 2,5-3 tone de alune bio, iar profitul începe să se simtă. Deși investiția inițială a fost considerabilă, afacerea „a prins, aduce profit”, a mai spus românul.
Pentru un kilogram de alune bio, un cumpărător ar trebui să scoată din buzunar 25 de lei, destul de mult față de alte produse agricole. Chiar și așa, cererea este în creștere, iar clienții sunt dispuși să plătească această sumă pentru a avea produse de calitate. . „Sunt foarte sănătoase și de sezon. Crude, pentru că nu își pierd proprietățile și astfel au mai multe beneficii”, a explicat un cumpărător.
Alunele reprezintă o importantă sursă de energie, au între 650 și 700 de calorii la fiecare 100 de grame consumate. „Conțin o cantitate importantă de proteine, cam 15 grame, dar și acizi grași esențiali, magneziu, vitamina E și calciu”, a afirmat nutriționista Iulia Trif.