Cât costă vaccinul anti-HPV. Potrivit medicilor, virusul HPV se poate transmite prin simpla atingere a pielii, nu doar prin contact sexual și afectează atât femeile, cât și bărbații. E important de precizat că 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV.
Infecția cu HPV poate cauza și alte afecțiuni precum condiloame genitale sau cancere anal, vaginale sau vulvare. În mod special persoanele active sexual pot contracta HPV. Circa jumătate din aceste infecții pot fi cu tulpini HPV cu risc înalt oncogen.
Vaccinarea anti-HPV este metoda cea mai sigură pentru prevenirea infecției. În momentul de față există trei tipuri de vaccin HPV: Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix. În România, în campania națională de vaccinare începută în 2020 e folosit vaccinul Gardasil 9.
Vaccinul Gardasil a fost aprobat în 2006 pentru utilizare în SUA, iar Gardasil 9 în 2014. Studiile au arătat că sunt eficiente și că nu există date ca protecția lor să scadă în timp. Protecția rămâne ridicată 10 ani în cazul Gardasil și cel puțin șase ani pentru Gardasil 9.
Vaccinarea se face în mai multe doze, în funcție de vârstă. Spre exemplu, pentru persoane sub 15 ani se fac două doze, la un interval de șase luni. După 15 ani se administrează trei doze. Doza 2 trebuie făcută la cel puțin o lună de la prima, iar a treia doză la cel puțin trei luni de la doza anterioară.
În momentul de față, vaccinul anti-HPV Gardasil 9 poate fi găsit în anumite farmacii, însă e nevoie de rețetă de la medicul de familie. Vaccinul se găsește la prețul de 649,14 LEI (o doză). În funcție de vârstă, e nevoie de două sau trei doze. Începând din decembrie 2023, vaccinul HPV este compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani.
Citește și Preparatul italienesc care a fascinat milioane de români. Comandă 100 de porți în fiecare oră