- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât de bine câștigă un ospătar? Sunt luni în care poate să depășească și 1000 de euro

17 Dec, 09:21 • Cornel Ghimeșan
Ospătarii sunt tot mai căutați în domeniul HoReCa, tinerii își pierd interesul pentru acest domeniu și mulți dintre ei au ales să plece în străinătate. Angajatorii au fost nevoiți să importe forță de muncă din străinătate și să se implice în programe de formare
Cât de bine câștigă un ospătar? Sunt luni în care poate să depășească și 1000 de euro

Ospătarii ajung să câștige bani frumoși și în țară. Anunțurile postate pe site-urile de recrutare indică faptul că salariile pornesc de la 2.300 de lei pe lună și pot ajunge până la 4.000. Însă nu salariul este cel care îi încurajează pe candidați să opteze pentru această meserie, ci bacșișul, care aduce câștiguri frumușele ospătarului.

Citește și: Instituţiile publice trebuie să dezinstaleze antiviruşii din Rusia până în martie 2023. Ce amenzi sunt prevăzute în noua lege

Ospătăria este o meserie care se învață destul de usor, în doar câteva luni. Apoi, la locul de muncă, important este să ai lângă tine un coleg cu experiență, de la care să înveți toate secretele. Ulterior, dacă ești serios, poți căștiga bani frumoși. În continuare, vă prezentăm ce salariu are un ospătar din cluburile de fițe din București și la ce sumă ajunge cu tot cu bacșiș.

Cât de greu este să fii ospătar

„Cred că viitorul sună astfel: cei care învaţă o meserie vor câştiga bani foarte mulţi  fiindcă aceste meserii sunt extrem de bănoase dacă vorbim de venituri, cred că veniturile sunt undeva la peste 1.000 de euro pentru fiecare lucrător din această industrie”, descrie Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill, care operează cel mai mare lanţ românesc de restaurant, viziunea sa asupra angajaţilor din industria în care activează.

Pe perioada iernii, în cadrul grupului pe care îl conduce lucrează 1.350 de angajaţi, iar pe perioada verii, datorită teraselor, numărul ajunge la 1.600. Deficitul de personal al companiei este astfel de 5% şi este reglabil, potrivit lui Mischie.

Grupul este implicat în programele de formare de învăţământ dual: la  liceul Mihai Bravu are două clase de ospătari şi de bucătari; acestea sunt formate din 60 de elevi pe care îi pregătesc şi îi sponsorizează timp de trei ani.

„Învăţământul dual presupune ca grupul City Grill să acorde burse, transport, cazare, masă pentru toţi aceşti elevi – practic toate cheltuielile, cu excepţia unei părţi din cheltuielile de şcolarizare, sunt plătite de grupul City Grill”, descrie şi Mischie modalitatea de funcţionare a acestui program.

Potrivit lui, aceste cheltuieli implică resursele City Grill, în timp ce statul oferă infrastructura, profesorii, şcoala, imobilul în care se desfăşoară pregătirea elevilor. Un elev costă compania circa 250 de euro pe lună:

„Acest lucru înseamnă că pentru trei ani ajunge să ne coste 7.500 de euro, fără bonusuri de performanţă sau alte bonusuri – 7.500 x 60 înseamnă aproape jumătate de milion de euro pe trei ani care sunt bani despre care nu vei şti dacă se întorc sau nu”.

Admite totuşi că în acest interval de timp grupul beneficiază de practica pe care o fac elevii în acest interval de timp. O altă modalitate prin care compania se implică în pregătirea angajaţilor este Academia City Grill, lansată anul trecut – aceasta se adresează însă doar angajaţilor şi viitorilor angajaţi ai grupului.

„Deocamdată suferim şi pentru că sistemul de educaţie scoate foarte mulţi absolvenţi cu diplomă de bucătar şi de ospătar, dar cu foarte puţină practică, drept urmare noi trebuie să dublăm aceste diplome cu o diplomă obţinută la Academia City Grill – spun eu: practic este un fel de şcoală profesională făcută la iniţiativă privată – iniţiativa City Grill”, descrie el proiectul.

Compania oferă prin intermediul acestuia cursuri de specializare pentru posturile de ospătar şi bucătar.

„Academia City Grill este acreditată şi, în afară de faptul că oferă diplome cu recunoaştere internaţională, cel mai accesat lucru este practica pe care elevii de la această academie o efectuează chiar în câmpul muncii – în faţa clientului”, descrie Daniel Mischie motivele pentru care consideră util proiectul.

Spune că în prezent, există o listă de aşteptare pentru cei care vor să acceseze academia formată din 40-50 de persoane pentru seriile de ospătari şi de 10-12 oameni pentru bucătari.

Chiar dacă acum aceasta se adresează celor care lucrează sau vor lucra în cadrul grupului, Mischie spune că va veni o etapă în care retenţia de personal va fi suficient de bună ca să extindă programul şi pentru alţi potenţiali angajaţi ai industriei.

Cât de bine câștigă un ospătar? Sunt luni în care poate să depășească și 1000 de euro
Cât de bine câștigă un ospătar? Sunt luni în care poate să depășească și 1000 de euro

În ceea ce priveşte meseria de ospătar, spune că tendinţa a fost ca aceasta să fie văzută mai degrabă ca o pedeapsă sau o meserie de „bypass – de trecere prin perioada studenţiei sau de acomodare la o altă meserie, până la găsirea uneia mai serioase”. Crede că pe pieţele vestice, dimpotrivă, aceasta este văzută ca o „meserie serioasă”, în care ospătari lucrează în domeniu o viaţă întreagă.

Unul dintre motivele pentru care tinerii se reorientează spre acest tip de formare se leagă de înăsprirea examenului de bacalaureat şi a unui procent de promovabilitate redus până la 50-60%, spune CEO-ul City Grill. „Tinerii cântăresc astfel mai bine deciziile legate de viitorul lor: unii sunt îndreptaţi către mediul academic şi e foarte bine şi foarte frumos, alţii trebuie să fie îndreptaţi spre şcolile vocaţionale.”

În contextul în care bacşişul reprezintă mai mult de jumătate din veniturile unui ospătar – „sunt ospătari în România care au venituri mai mari decât ospătarii din afara ţării – mulţi – pentru că suntem o ţară în care bacşişul este generos”.

Per ansamblu, trăgând linie, este de părere că iniţiativa privată face ca această ţară să funcţioneze; implicarea statului, cu cât este mai redusă, cu atât lucrurile vor merge mai bine.

Alte articole: Senatorii au adoptat un nou proiect! Se dublează concediul pentru o categorie de români

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Cât te costă să comanzi piftie de porc de la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu pentru masa de Crăciun
Cât te costă să comanzi piftie de porc de la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu pentru masa ...
Țara în care legea interzice ca soțiile să ia numele de familie al soțului. Care este motivul
Țara în care legea interzice ca soțiile să ia numele de familie al soțului. Care este motivul
Lucrătorii din Sri Lanka sau Vietnam nu mai ocupă doar locurile de muncă pentru necalificaţi. Ce meserii cu salarii de top au învăţat muncitorii asiatici veniţi în România
Lucrătorii din Sri Lanka sau Vietnam nu mai ocupă doar locurile de muncă pentru necalificaţi. Ce ...
Primul brand românesc pe Trendyol. Reduceri de 40% la produsele cosmetice românești găzduite de platformă
Primul brand românesc pe Trendyol. Reduceri de 40% la produsele cosmetice românești găzduite de platformă
Florile pe care le poți ține afară toată ierna. Rezistă fără probleme la temperaturile scăzute
Florile pe care le poți ține afară toată ierna. Rezistă fără probleme la temperaturile scăzute
Bursa a înregistrat o scădere bruscă după ce PSD a anunțat că se retrage din negocierile cu coaliția pro-europeană. Toți indicii bursieri sunt pe roșu
Bursa a înregistrat o scădere bruscă după ce PSD a anunțat că se retrage din negocierile cu coaliția ...
Klaus Iohannis, apel către liderii politici după ce PSD s-a retras de la negocierile pentru formarea guvernului: „Ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală şi parlamentară”
Klaus Iohannis, apel către liderii politici după ce PSD s-a retras de la negocierile pentru formarea ...
Un val de aer polar lovește România. Răcire bruscă a vremii în weekend
Un val de aer polar lovește România. Răcire bruscă a vremii în weekend
Cum să prelungești viața unui brad natural. 5 trucuri eficiente ca să nu se usuce prematur
Cum să prelungești viața unui brad natural. 5 trucuri eficiente ca să nu se usuce prematur
Cele mai grele Sărbători pentru pensionari. Din ce în ce mai mulţi seniori fac împrumuturi CAR doar pentru a avea ce pune pe masa de Crăciun
Cele mai grele Sărbători pentru pensionari. Din ce în ce mai mulţi seniori fac împrumuturi CAR doar ...
PSD se retrage de la negocierile pentru formarea unui nou guvern, dar va susține în Parlament un guvern de dreapta: „Nu poți construi nimic durabil cu parteneri incapabili să-și depășească propriile orgolii”
PSD se retrage de la negocierile pentru formarea unui nou guvern, dar va susține în Parlament un guvern ...
Cum va fi afectată România de ratingul negativ acordat de agenția Fitch. Prof Mircea Coșea: „Un lucru negativ pe care nu-l meritam. Înseamnă o tendință de creștere a dobânzilor, o atenție mărită din partea unor instituții importante”
Cum va fi afectată România de ratingul negativ acordat de agenția Fitch. Prof Mircea Coșea: „Un ...
Cât costă carnea de porc la Lidl înainte de Crăciun
Cât costă carnea de porc la Lidl înainte de Crăciun
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi de 10.000 de lei
Tichete sociale de Crăciun pentru cuplurile mamă – nou-născut. Voucherele de la stat ar putea fi ...
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, în 2024, cu 10% față de anul anterior
În ce oraș din România se găsesc cele mai ieftine apartamente. Prețurile la locuințe s-au majorat, ...
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile polițelor RCA vor rămâne la același nivel
Adaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul lunii iunie 2025. Și prețurile ...
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în câteva minute
Cum să termini curățenia de Crăciun mai repede. Cele mai bune sfaturi ca să faci casa lună în ...
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții dure din partea celor care nu au gustat-o: „Arați ca aceia despre care vorbești”
O glumă făcută de un influencer englez la adresa românilor a împărțit internetul în două. Reacții ...