Televizorul este unul dintre conusumatorii mari de energie din casele românilor. Acest lucru se datorează în special faptului că în multe locuințe aparatul rămâne deschis aproape pe tot parcursul zilei. Dacă faceți parte dintre cei care au obiceiul de a ține în permanență acest aparat pornit, ar trebui să luați în considerare să îl setați astel încât să consume cât mai puțin.
De exemplu, atunci când televizorul este lăsat să funcționeze o perioadă mai lungă de timp, este indicat să-i setați luminozitatea la un nivel mai redus, din meniu. În cest mod, se poate reduce consumul de energie, iar acest lucru se va vedea și la factura lunară.
Un alt lucru pe care ar trebui să îl facem pentru a ne reduce consumul se referă la activarea cronometrului pentru repaos. În general este bine să programați televizorul să se oprească singur, cu atât mai mult dacă aveți obiceiul să urmăriți programele până târziu în noapte. În cele mai multe cazuri se întâmplă să adormim cu el pornit. Dacă știți că acest scenariu vă este familiar, atunci ar trebui să începeți să programați și cronometrul.
Pe lângă consumul inutil, specialiștii susțin că nu este bine să dormim cu televizorul pornit nici din punct de vedere al sănătății. Expunerea la orice lumină în timpul somnului a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.
Poziționarea televizorului în casă poate avea un impact semnificativ asupra facturii la curent. Cel mai bine, ar fi să poziționați aparatul într-un colț mai întunecat al camerei. O setare de luminozitate scăzută este deja suficientă pentru o imagine clară acolo. Pe de altă parte, dacă îl plasați lângă o fereastră luminoasă, trebuie să creșteți luminozitatea televizorului în mod corespunzător, astfel încât contrastul să fie suficient pentru o imagine bună. Mai multă luminozitate înseamnă costuri mai mari.
De asemenea, dacă opriți dispozitivul numai cu telecomanda, televizorul va continua să consume energie electrică în modul de așteptare. Este indicat să deconectați complet televizorul de la sursa de alimentare. Nu folosiți televizorul ca muzică de fundal. Fiți conștienți de situațiile în care aparatul este pornit, dar nu vă uitați. Porniți-l doar atunci când doriți cu adevărat să vă urmăriți un program. Acest lucru economisește mulți bani pe tot parcursul anului.
Citește și: Obiectele din casă care consumă cel mai mult curent electric. Cum să scazi factura la lumină