Pensia de urmaș variază în funcție de numărul beneficiarilor, astfel încât „un singur urmaș primește 50% din pensia susținătorului decedat, doi urmași împart 75% din pensie, în timp ce trei sau mai mulți urmași primesc împreună 100% din pensia decedatului”.
De asemenea, Maria Andronache a precizat că, în cazul în care pensia calculată este sub minimul garantat, fiecare beneficiar va primi suma minimă.
„Dacă, de exemplu, sunt trei urmași și presupunem că rezultă doar 500 de lei pensia decedatului în urma calculelor, atunci fiecare copil din cei trei va primi pensia minimă, adică 1.281 de lei”, explică aceasta, potrivit Ziarului de Iaşi.
Pentru a continua să primească pensia de urmaș, elevii și studenții trebuie să aducă dovezi că urmează o formă de învățământ. „Elevii trebuie să depună o adeverință care atestă continuarea studiilor până la data de 25 septembrie 2024, în timp ce studenții au termen până la 25 octombrie 2024 să aducă această adeverință”, a precizat directoarea CJP Iași. În caz contrar, pensia de urmaș va fi suspendată până la clarificarea situației educaționale.
Pentru a evita suspendarea pensiei, studenții care nu pot aduce la timp adeverința de studii pot depune o declarație anticipată, menționând că își continuă studiile. Această măsură este utilă în special pentru studenții din străinătate, unde structura anului universitar poate fi diferită de cea din România. „Pentru studenții care studiază în afara țării, structura anului universitar și regulile de înscriere sunt diferite față de cele din România, ceea ce face dificilă aplicarea acelorași termene stricte. De aceea, s-a decis să se păstreze această declarație anticipată ca o măsură de protecție pentru a nu le suspenda pensia”, a explicat Maria Andronache.
Noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că pensia de urmaș se acordă copiilor și soțului supraviețuitor dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a obține o pensie. Conform art. 73 din această lege, copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani, dar și după această vârstă, dacă își continuă studiile „până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani”. De asemenea, acest drept se extinde pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a produs în perioada în care copilul se afla într-una dintre situațiile menționate.
Citeşte şi: Vești excelente pentru românii cu venituri sub 3.000 de lei. Primesc o nouă GRATUITATE