- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât timp poți folosi crema cu protecție solară. Cum verifici termenul de valabilitate

30 Jun, 23:05 • Cornel Ghimeșan
Folosirea cremei de protecție solară este esențială în sezonul cald. Totuși, e important ca atunci când o achiziționăm să fim foarte atenți când expiră.
Cât timp poți folosi crema cu protecție solară. Cum verifici termenul de valabilitate

Specialiștii susțin că ar trebui să folosim crema de protecție solară pe tot parcursul anului, însă nu mulți țin cont de acest lucru. În orice caz, dacă în restul anului mai poate fi trecut cu vederea, în sezonul cald e obligatoriu să folosi cremă cu protecție solară.

Citește și Cum poți face bani ca angajat pe vas de croazieră în 2024. Poți călători gratis în întreaga lume

Deosebit de important este și să ținem cont de termenul de valabilitate. Dacă cumva ți-a rămas un tub de cremă de anii trecuți și te gândești să-l folosești și anul acesta, înainte de orice, verifică dacă nu cumva a expirat deja.

Toate produsele de îngrijire a pielii au termen de valabilitate și nici SPF-ul nu face excepție. 83% dintre persoane nu țin cont, dar pot apărea efecte negative în acest caz.

Termenul de expirare e trecut pe ambalajul cremei. În cazul în care nu a expirat, o putem folosi liniștiți. Dacă nu-ți poți da seama de data de expirare, ar trebui să verifici dacă pe produs e trecut vreunul dintre aceste semne: 3M, 6M, 12M, 18M sau 24M. Ele arată lunile în care mai e produsul valabil după ce a fost deschis. De regulă, produsul e valabil trei ani.

De ce trebuie să folosești protecție solară

Medicii specialiști recomandă să ne dăm cu SPF atunci când ne expunem direct la soare, mai ales în timpul orelor de vârf, adică între 10 și 16. E de preferat să folosim un produs cu minimum 30% protecție pe zonele neacoperite, cum ar fi fața, gântul, mâinile, urechile.

Cei de la Institutul Național al Cancerului spun că recomandă SPF și pe timpul sezonului rece fiindcă gheața, zăpada sau apa reflectă razele UV ce pot afecta pielea și în acest fel crește riscul de a face cancer de piele.

De regulă, e bine să optezi pentru protecție solară rezistentă la apă. Crema se aplică înainte cu aproximativ 15 minute de ieșirea din casă, iar ea e valabilă aproximativ 150 de minute.

Diferența dintre SPF 30 și SPF 50

Dacă alegi SPF cu factor de protecție 30 trebuie să știi că filtrează 97% din radiațiile UVB, în timp ce unul cu factor 50 filtrează 98%. Totul depinde de fiecare tip de piele.

Citește și Greșeala banală pentru care șoferii pot lua amendă uriașă. Foarte puțini cunosc acest detaliu atunci când călătoresc în străinătate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult