Cât costă se fii student. Noul an școlar în învățământul preuniversitar a început în data de 11 septembrie, iar acum vine momentul în care studenții se pregătesc să revinăși în sălile de curs și seminarii. Pentru cei aflați la început de de drum, acest moment aduce atât emoții caracteristice, dar și nevoia unui plan bine stabilit în ceea ce privește costurile legate de cazare, indiferent de orașul în care au ales să-și continue studiile.
Citește și: Ireal! Cât costă să îți petreci noaptea de Revelion 2024 în Poiana Brașov. Nu toți românii își vor permite
Fie că ne referim la București sau la Cluj, instituțiile de învățământ superior din România oferă o gamă variată de specializări, cuprinzând atât domenii teoretice, cât și cele cu o aplicabilitate mai directă și practică în viața reală. În ultimii ani, unele dintre aceste instituții au adaptat conținutul programelor lor pentru a răspunde mai bine cerințelor pieței muncii, în timp ce altele au continuat să aibă o rată crescută de șomaj printre absolvenți. De asemenea, este demn de menționat că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul universităților din țară, fiind urmată de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica din București.
Capitala României găzduiește unele dintre cele mai prestigioase universități din țară, cu Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București remarcându-se în peste 20 de clasamente universitare globale, conform platformei University Guru. În 2020, Bucureștiul se afla pe locul șapte în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de studenți, reprezentând aproximativ o treime din totalul studenților din țară, adică peste 170.000 de studenți, conform datelor furnizate de Eurostat.
Cluj-Napoca, situat în inima Transilvaniei, este reprezentat pe plan internațional de două universități remarcabile: Universitatea Babeș-Bolyai și UMF Iuliu Hațieganu. Clujul are o tradiție academică veche ce datează din 1581 și continuă fără întrerupere. Anual, peste 40.000 de studenți aleg să studieze aici, beneficiind de peste 15.000 de locuri de cazare disponibile în căminele studențești, conform datelor de la Aergon.
Când vorbim despre specializările universitare cele mai căutate, ne referim atât la domeniile în care competiția pentru admitere este foarte acerbă, cât și la ariile de studiu în care cererea de specialiști este în creștere, atât în prezent, cât și pe termen lung.
A. Topul specializărilor alese, raportat la concurența pe numărul de locuri:
B. Top specializări raportat la numărul de candidați și absolvenți
Centrele universitare din România sunt concentrate în 4 orașe principale: Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara. Aici este raportat anual și cel mai mare număr de studenți care se relochează pentru a-și începe studiile, iar mare parte dintre ei aleg să și rămână în aceste orașe la finalizarea studiilor.
Costuri pentru un student la București
Costuri pentru un student la Cluj Napoca
Citește și: Top 10 cele mai bune hoteluri din lume. Unde sunt situate și cât costă o noapte de cazare