- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât trebuie să scoată din portofel românii în 2022 pentru un brad de Crăciun împodobit. Preţul corect pentru complimentele invitaţilor

18 Dec, 13:25 • Cornel Ghimeșan
În acest an, vom avea parte de un "brad de Crăciun" scump din toate punctele de vedere. Pentru a împodobi un brad de Crăciun, românii trebuie să scoată din buzunare sume considerabile.
Cât trebuie să scoată din portofel românii în 2022 pentru un brad de Crăciun împodobit. Preţul corect pentru complimentele invitaţilor

Toţi românii vor să aibă un brad de Crăciun care să aducă în case atmosfera de sărbătoare în aceste zile. Cele mai vechi datini legate de bradul de Crăciun provin din Roma Antică, atunci când locuințele erau împodobite cu un brad sau cu crenguțe de brad în timpul sărbătorilor. Primul brad împodobit apare în anul 1510, la Riga, în Lituania, prințesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.

Odată cu venirea lunii decembrie a început și goana după brazi, doar că în acest ani pomii de Crăciun sunt mai scumpi decât în anii trecuţi. Speriaţi de preţuri şi criza energetică, unii români chiar au început să renunţe la decorarea caselor, dar bradul de Crăciun, fie el de plastic şi scos din boxă, este vedeta Sărbătorilor.

Românii, cumpătaţi de Sărbători. Ce buget au stabilit pentru Crăciun şi cât vor să cheltuiască pentru cadouri sau brad de Crăciun

Pentru a împodobi un brad de Crăciun de circa 2 metri avem nevoie de luminiţe care costă anul acesta minim 100 de lei. Urmează globuleţele care ating pragul de 250 de lei. De asemenea, avem nevoie şi de stea, un element foarte important, dar şi de fundiţe şi beteală. Adăugând aici şi suma bradului de 300 de lei, ajungem la un cost final de circa 900 sau chiar 1.000 de lei, în medie pentru a avea un brad de Crăciun care să atragă complimentele oaspeţilor.

Când se împodobeşte, de fapt, bradul. Mulți oameni se înșală

Bucuria Crăciunului începe, în casele multor oameni, mult mai devreme decât spune tradiția. Multă lume împodobeşte bradul încă de pe 1 decembrie. Însă acest eveniment ar trebui să aibă loc mult mai târziu.

Originea bradului împodobit datează dinaintea erei creștine, când brazii, ramurile lor sau palmierii erau folosiți pentru diferite ceremonii. Împodobirea pomului de Crăciun este un obicei venit din Occident, de la popoarele germanice.

Românii nu au bani pentru Crăciun! 1 din 2 români renunță la răsfățul meselor tradiționale, iar 80% vor petrece sărbătorile acasă

Istoricii și etnologii spun că, în jurul anului 1000, Sf. Boniface, care a convertit germanii la creștinism, a trecut pe lângă un grup de păgâni care venerau un stejar. De supărare acesta a tăiat stejarul și, în locul stejarului, s-a înălțat un brad micuţ. Sf. Boniface a luat micul pom ca semn al credinței în Dumnezeu. Dar, abia în secolul al XVI-lea creștinii practicanți au început să decoreze brazii în perioada Crăciunului.

Tradiția spune că bradul de Crăciun se împodobește în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie.  Un înger sau o stea poate fi asezată în vârful pomului, reprezentând îngerii sau steaua de la Bethleem. A doua zi, copiii se bucură de darurile așezate sub brad de Moș Crăciun.

Bradul de Crăciun este un obicei occidental care a căpătat amploare, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite tradiţii.

Niciun târg fără brad de Crăciun. Cât costă să-ţi faci o fotografie cu Moş Crăciun în marile târguri ale României.

Târgurile de Crăciun sunt deschise zilele acestea în Bucureşti şi marile oraşe. În pieţe miroase a vin fiert, a scorţişoară şi a portocale. De asemenea, mâncărurile tradiţionale de Crăciun îi îmbie pe vizitatori. Iar preţurile sunt pe măsură.

Târgul de Crăciun din Bucureşti merită, cu siguranţă, vizitat, deşi nu poate concura cu cel din Budapesta sau cu cel din Viena. Nici la atracţiile oferite şi nici măcar la preţuri, asta pentru că preţurile pe care le cer comercianţii români care-şi expun marfa la târg sunt mult peste cele din capitalele europene. Cu toate astea, puţini sunt cei care ajung la Târgul de Crăciun din Bucureşti şi nu-şi cumpără nimic de mâncare. Căci, nu-i aşa, mâncarea consumată la târgurile de sărbători nu va putea concura niciodată cu eca de acasă.

Nici un târg fără brad de Crăciun

16 lei costă o porţie de pastramă de oaie, 14 lei pomana porcului, 10 lei un pahar de vin şi doi lei o mini gogoasă. Vizitatorii care vor să consume un pahar de vin la Târgul de Crăciun din Bucureşti trebuie să plătească înainte 10 lei. O sticlă de apă se vinde cu 6 lei. Dacă vreţi ceva dulce, găsiţi la târg prăjituri de tot felul, gogoși umplute cu gem, cu branză dulce sau sărată sau plăcinte cu preţuri cuprinse între 9 și 15 lei.

La Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei, unde există un superb brad de Crăciun, o familie trebuie să scoată din buzunar circa 100 lei pentru mâncare şi băutură.

Nici la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei, „West Side Christmas Market”, realizat de organizatorul Untold și Neversea, în colaborare cu Primăria Sectorului 6, preţurile nu sunt mai mici. Intrarea este liberă, însă prețurile la produsele culinare nu sunt deloc pentru toate buzunarele, mai ales pentru familiile cu copii care ar trebui să facă eforturi uriașe să le satisfacă toate dorințele celor mici. Un pahar de vin fiert costă 10 lei în acest an, țuica fiartă e tot 10 lei, apa plată sau minerală e 8 lei, un suc 10 lei, la fel și un ceai cald, ciocolată caldă, bere.

Crăciunul scoate bunătatea din noi: Românii, cei mai generoși donatori dintre europeni, deşi 55% nu au brad, iar 100 de lei este suma multora de cadouri

Mâncarea e multă și diversificată, însă la prețuri de restaurant. Spre exemplu, chicken box (5 crispy strips, 5 aripioare picante, chips, sos) costă 55 de lei, un meniu de aripioare picante cu chips și sos – 35 de lei, meniu crispy strips (4 crispy, chips, sos) – 35 de lei. La târg găsiți și mici (8 lei bucata), porumb fiert (10 lei), burgeri, midii, șorici de porc (15 lei), pâine bătută cu cartofi și untură de mămăligă (10 lei), pomana porcului (25 lei), sandwich cu cârnăciori (25 de lei), mămăligă (10 lei), murături asortate (12 lei), pastramă de oaie (45 de lei), sărmăluțe cu mămăligă (30 de lei).

La Târgul de Crăciun de la Craiova meniul de mâncare variază între 25 şi 80 de lei, preţul pentru turta dulce este între 10 şi 50 de lei, un pahar de vin fiert 10 lei, potrivit Antena 3.

Recent, s-a deschis şi târgul de Crăciun din Timişoara. In centrul orasului s-au aprins ghirlandele de luminite, bradul si roata panoramica, caruselul, iar casutele, rosii de asta data, si-au deschis tejghelele oferind timisorenilor bunatati de tot felul, ornamente de Craciun si cadouri. Un pahar de vin fiert 10-15 lei, o porţie de gulaş 30 de lei, şi aici o familie ajunge să cheltuie cel puţin 300 de lei.

Pentru o fotografie cu Moş Crăciun vizitatorii de la târgul din Timişoara trebuie să plătească 25 de lei.

Cât costă să ai un Moș Crăciun lângă brad acasă, la birou sau la serbările de la grădiniță

Anul acesta, românii care vor să-l cheme pe Moș Crăciun, acasă sau la serbările de la grădiniță, trebuie să scoată o sumă considerabilă din buzunar. Serbările de Crăciun de la grădiniță au devenit un obicei, astfel că acestea au început să fie organizate încă din luna octombrie. Agendele firmelor care se ocupă cu organizarea de evenimente sunt pline în perioada următoare.

Mo; Cr[ciun aduce darurule sub brad

Iată cât costă să închiriezi un Moș Crăciun anul acesta

„Intervalele de dimineaţă sunt ocupate, după-masă sunt serbări de la ora 16 până la ora 18. Ultima serbare ar fi de la ora 18, până la ora 19 durează. În weekend nu sunt serbări, mai mult sunt evenimente pentru corporaţii”, a spus Luminița Iordan, organizator de evenimente.

Deși cei mici nu petrec mai mult de câteva minute cu minunatul personaj, părinții trebuie să scoată câteva sute de lei pentru a-l avea acasă pe Moș Crăciun. Anul acesta, prețul pe care românii trebuie să-l plătească pentru vestitul Moș variază între 300 și 500 de lei,

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...