Sucurile din România conțin mai mult zahăr decât aceleași produse din alte țări membre UE. În România, în 100 ml de Fanta Orange, una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare de pe plan local, dar şi mondial, sunt peste 10 grame de zahăr.
Cantitatea este de trei ori mai mare decât în Croaţia şi dublă faţă de Spania sau Olanda, conform unei analize a Europe Magazine, care citează Coca-Cola Company, gigant în portofoliul căruia se găseşte brandul Fanta. Revista a analizat cantitatea de zahăr din acelaşi produs în fiecare ţară din Europa, iar ce a rezultat e că există diferenţe de la simplu la triplu.
Această informaţie confirmă aşadar faptul că reţetele unor produse ajunse „vedete“ mondiale variază puternic de la continent la continent şi chiar de la ţară la ţară.
Ai mai putea citi: STUDIU ALARMANT: 30% din copiii din România consuma produse cu zahăr încă din primul an de viață
Așadar, rețetele diferă de la o țară la alta deși produsul este același. Anterior, producătorii de alimente şi băuturi au spus că ele pot varia în funcţie de comportamentul de consum şi de preferinţele oamenilor. O altă opţiune, cel puţin în cazul Fanta, este că reţeta e ajustată şi în funcţie de taxarea pe zahăr. Cu cât taxa pe zahăr e mai mare, cu atât cantitatea folosită e mai mică.
Cifrele arată că un român bea în medie din retail 215 litri de băuturi răcoritoare, inclusiv apă, sucuri şi energizante, cifră care ne plasează pe locul al doilea în regiune din punctul de vedere al consumului.
Și Coca-Cola şi Pepsi au o mare concentraţie de zahăr. Într-o cutie de 330 ml, Coca-Cola are conform etichetei 35 g zahăr, ceea ce înseamna trei linguri mari de zahăr. Pepsi are la 330 ml, 23 grame de zahăr. Medicii sunt extrem de îngrijorați de evoluția diabetului în România, mai ales în rândul copiilor.
„Pentru fiecare pacient cu diabet diagnosticat există încă unu care nu-i diagnosticat, pentru că diabetul de tip 2, care înseamnă 90-95% din numărul de diabetici, evoluează asimptomatic mult timp şi de multe ori e descoperit întâmplător“, a spus pentru ZF prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Ai mai putea citi: Prețurile pentru zahăr și dulciuri au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. „Vremea extremă afectează alimentele