- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Câte particule de plastic și cauciuc conține un file de pește. Cercetătorii trag un semnal de alarmă

18 Jul, 17:00 • Cornel Ghimeșan
Dacă nu știai, microplasticele pătrund foarte adânc în organismele peștilor și ajung în număr mare în fileurile pe care oamenii le consumă, arată un studiu canadian ce a fost publicat recent. Vezi detaliile mai jos.
Câte particule de plastic și cauciuc conține un file de pește. Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Microplasticele sunt omniprezente în mediu și pătrund adânc în organismele peștilor, ajungând în număr mare în fileurile pe care oamenii le consumă, arată un studiu din Canada, publicat recent.

Te-ar putea interesa și Marius Budăi, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu prețurile la alimente și energie

După ce au fost analizați 45 de pești de apă dulce dintr-un lac aflat într-o zonă urbană și industrială din estul canadian, cercetătorii de la Universitatea din Toronto și de la Ministerul Mediului al provinciei Ontario au realizat că aceștia conțineau în medie 138 de microplastice per exemplar, adică de 17 ori mai mult decât estimările studiilor din anii trecuți.

De asemenea, cercetătorii au stabilit că fiecare file de pește conținea în medie 56 de particule de microplastice, mai arată studiul ce a fost publicat în revista Environmental Health Perspectives.

„Am fost surprinsă, puţin descurajată chiar”, a spus cercetătoarea principală Madeleine Milne, care dorea ”să pună în evidenţă faptul că microplasticele pot pătrunde în fileuri”, partea din peşte care este consumată cel mai mult.

Respectivii poluanți, dintre care unii au fost descoperiți chiar și în Antarctica, reprezintă rezultatul degradării fizice și chimice a unor obiecte a căror descompunere durează sute de ani, conform Agerpres.ro.

Plasticul, din ce în ce mai aproape de noi

Evident, în mod normal acestea sunt invizibile ochiului liber, iar aceste particule sunt formate din polimeri și alți compuși toxici ce au dimensiuni cuprinse între 5 mm și o miime de milimetru.

Citește și ANPC, semnal de alarmă pentru românii plecați în vacanță. Nu consumați aceste alimente de pe litoral! Pericolul este foarte mare!

Impactul pe care îl au, mai ales asupra sănătății oamenilor care le consumă, a fost studiat doar de la începutul anilor 2000. Totuși, este încă puțin cunoscut și necesită cercetări suplimentare, arată un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dacă vreodată te-ai gândit să încerci să ai un stil de viață mai sănătos, ei bine, în prezent, este destul de greu, având în vedere toate problemele ”invizibile” de care ne lovim în viața de zi cu zi.

Cel mai indicat este să încerci să renunți la fast-food-uri și să începi să îți gătești acasă, deși produsele tot din comerț vin, deci, riscul tot există.

Totuși, mai bine îți prepari o felie de pește în bucătăria ta, decât să o comanzi într-un restaurant.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult