- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Câți bani ar trebui să scoți din buzunar pentru o casă construită la imprimantă 3D. Se construiește într-un timp record

29 Sep, 21:36 • Claudia Simion
Prima tehnologie de imprimare 3D apărea cu 43 de ani în urmă datorită dr. Hideo Kodama. El e cel care a inventat primele mașini de prototipare rapidă ce creau piese strat cu strat. În ziua de astăzi avem deja tehnologii de imprimare 3D pe care mulți le folosesc pentru a face case.
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar pentru o casă construită la imprimantă 3D. Se construiește într-un timp record

Așadar, prima imprimantă 3D datează din anul 1981. Cercetătorul japonez Hideo Kodama folosea la vremea aceea o rășină ce putea fi polimerizată prin lumină UV. După doar câțiva ani, mai exact în 1986, primul brevet pentru stereolitografie (SLA) a fost depus de Chuck Hull. Documentele oficiale arată că americanul este inventatorul imprimării 3D fiindcă a creat SLA și formatul .stl, cel mai comun tip de fișier folosit pentru imprimarea 3 D.

Tehnologia a avansat enorm în ultimii ani, iar inovațiile au dus la apariția unor noi tehnologii prin care se pot imprima case 3D, de la zero.

Citește și Medicamentele care vă pot costa permisul auto. Substanțele acestea declanșează alarma în DrugTest

Imprimarea 3 D când vine vorba despre construcții e o industrie aflată încă la început de drum, care se dezvoltă constant, dar care mai are destui de ani până să-și atingă potențialul maxim. În momentul de față industria se confruntă cu lipsa de ingineri cu competențe potrivite.

Cât costă o casă care folosește această tehnologie

Teoretic ar trebui să fie mai ieftin să cumperi o casă imprimată 3D fiindcă costă cu 15% mai puțin ca aceste construcții să fie construite, față de unele clasice. Totuși, prețul e dat, de regulă, de cererea de pe piață, așa că cu cât piața devine mai competitivă, cu atât prețurile cresc.

Companiile care creează case 3D cer chiar și 600.000 de dolari pe una. În statul american Texas, în Georgetown, au fost construite peste 100 de case 3 D. O companie care se ocupă cu astfel de construcții a spus că poate imprima 3 D clădiri noi în doar opt zile. Această companie a dezvoltat case de genul în Duqm, la 540 km de capitala Omanului.

Citește și Care este noua metodă de înșelătorie marca Bolt? Clienții riscă să rămână cu banii dați

„GUtech a introdus imprimarea 3D a betonului în sultanatul Oman și arată cum am putea adopta cea mai nouă tehnologie de construcție și să o folosim astfel încât să putem profita la maximum de ea. Odată cu imprimarea rapidă record din Duqm, am demonstrat potențialul imprimării 3D în construcții. Avem o încredere uriașă în echipa noastră de experți din Oman și ne propunem să depășim așteptările”, au transmis reprezentanții companiei.

Premiera în industria caselor imprimate 3D

O companie a reușit o premieră mondială. A imprimat o cafenea 3 D, cu o suprafață de 81 de metri pătrați, în 22 de ore, iar construcția în sine a fost făcută în trei zile, câte opt ore pe zi. O altă clădire e o toaletă publică de 20 de metri pătrați, iar timpul de imprimare a fost de 13 ore.

Tags: