- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Câți bani câștigă o româncă stabilită în Elveția din croitorie. „Odată cu creșterea prețurilor, totul devine mai dificil”

28 May, 15:54 • Cornel Ghimeșan
Munca în străinătate poate fi foarte obositoare, necesită mult efort, îi ține pe mulți români departe de familiile lor și, în multe cazuri, nici nu aduce cu mult mai mulți bani în buzunar.
Câți bani câștigă o româncă stabilită în Elveția din croitorie. Odată cu creșterea prețurilor, totul devine mai dificil

Vasilica, o româncă stabilită în Elveția de 15 ani, s-a arătat foarte nemulțumită de salariul pe care îl câștigă. Femeia de 50 de ani lucrează câte 39 de ore pe săptămână și, cu toate acestea, câștigă 3.060 de franci elvețieni în mână.

Citește și Germania este țara ideală pentru omul de rând. Ce spune o româncă stabilită acolo. ”Nu ai cum”

Suma e foarte mică ca să poată trăi decent în Elveția, a spus femeia, care a precizat și faptul că prețurile continuă să crească pe zi ce trece.

Vasilica și-a transformat pasiunea în job și merge cu drag la muncă în fiecare zi, însă nu reușește să strângă suficienți bani. La final de lună, primește 3.549 de franci elvețieni, dar după deducerea diverselor contribuții la stat mai rămâne cu 3.059,40 în cont. „Îmi place munca mea pentru că îmi oferă ocazia de a pune femeile în lumina potrivită. Este pasiunea mea!”, a spus ea, potrivit Blick.

Câți bani câștigă o româncă stabilită în Elveția

„Cu 3.500 de franci brut pe lună, nu trăiești, ci supraviețuiești”, a precizat Vasilica. „Este o nebunie să trebuiască să înduri și să trăiești așa ceva în Elveția. Unii politicieni spun că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să intervenim. Dar în cei 15 ani de când lucrez aici, am avut o singură dată o creștere salarială! Salariul meu orar a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot. Nu cer un salariu excesiv: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, bineînțeles, dar și pentru că, după atâția ani, aș considera acest gest ca fiind normal”, a mai precizat românca.

Prețurile au crescut fanstastic și în Elveția, iar Vasilica intră în economii ca să-și poată plăti facturile.

„Odată cu creșterea prețurilor, totul devine mai dificil. Când câștigi ca mine, la final chiar contează când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pentru asigurări, cumpărături și transport. De obicei, sunt deja la limită, dar acum…”, a declarat ea.

Doar alimentele le poate reduce din când în când ca să mai economisească niște bani. „Acesta este lucrul din care pot reduce cel mai mult. Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și la facturile pe care trebuie să le plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci”, spune ea.

„Mi-aș dori ca oamenii de la vârf care guvernează această țară să deschidă în sfârșit ochii. Este de nesuportat ca muncitoarele să nu câștige suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!”, a spus Vasilica.

Citește și Câți bani primești pentru concediul medical. Suma se acordă în funcție de boală

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult