E nevoie de multe sacrificii pentru a-ți putea achiziționa sau contrui o casă în ziua de astăzi fiindcă sunt implicate cheltuieli extrem de mari.
Anul 2024 e considerat a fi anul ideal pentru începerea construirii unei case. Totuși, înainte să trecem la acțiune, e nevoie, desigur, să facem o estimare a tuturor cheltuielilor.
Citește și Salariul minim se schimbă de la 1 iulie 2024. Simona Bucura Oprescu: „Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv”
Pe ce se duc banii atunci când vrei să-ți faci o casă
Teren
Terenul implică cam cea mai mare cheltuială. Dacă nu-l ai deja, atunci va trebuie să cheltuiești o mulțime de bani pentru el. Prețurile pentru terenuri diferă foarte mult în funcție de zonă, dacă are acces la drumuri și utilități, dacă este intravilan. Costul minim pentru achiziția unui teren de casă e în jur de 10.000 de euro, dar poate varia în funcție de locație și de facilitățile disponibile.
Proiectul și actele pentru casă
Cheltuielile pentru un astfel de proiect vin în funcție de cât de mare și de complexă e locuința. În plus, sunt necesare multe alte taxe și acte în vederea obținerii autorizațiile de construcție. Un proiect de casă simplu poate să înceapă de 6.500 de lei, iar cu taxele și actele adiționale se ajunge la 3.500 de lei.
Actele de care ai nevoie pentru a-ți construi o casă
- În primul rând, ai nevoie de un certificat de urbanism. El e eliberat de Primăria locală sau de autoritatea competentă în urbanism. Conține informațiile legate de reglementările locale referitoare la construcții, cum ar fi coeficienții de ocupare a terenului, înălțimea maximă a clădirii etc.
- Un alt act important este autorizația de construire. Imediat după ce ai obținut certificatul de urbanism ai nevoie de autorizația de construire. Ea e eliberată tot de Primăria sau de autoritatea locală. Ai nevoie de acest document ca să poți începe construcția. În cerere trebuie să precizezi care sunt planurile casei, plus planuri arhitecturale, planuri de fundație, planuri de instalații.
- Avize și autorizații tehnice: E posibil să fie nevoie și de astfel de avize suplimentare, în funcția de specificul proiectului.
- Aviz de racordare la utilități: Ca să ai acces la apă, energie electrică, gaz și canalizare, îți trebuie avize de racordare de la furnizorii de utilități sau de la autoritățile locale responsabile.
- Documentație geotehnică: Îți trebuie un raport geotehnic care cuprinde informații legate de tipul de sol și caracteristicile geotehnice ale terenului.
- Act de proprietate sau contract de vânzare-cumpărare: În cazul în care terenul pe care construiești nu e pe numele tău, trebuie să faci rost de un act de proprietate sau un contract de vânzare-cumpărare pentru terenul respectiv.
- Asigurare de construcție: E important să închei o asigurare de construcție ca să-ți poți proteja investiția în caz de incendii, furtuni sau alte accidente.
- Alte autorizații specifice: În unele cazuri, poate fi necesar să obții autorizații suplimentare pentru anumite lucrări sau modificări specifice, cum ar fi autorizația pentru demolare, autorizația pentru lucrări de săpături arheologice etc.
Materiale de construcție
Totul depinde de cât de complexă e lucrarea. Pentru o casă mai mică cheltuiești mai puțin, pentru alta mai mare, în mod evident, și investiția e mai mare. Important e să iei în calcul calitatea materialelor. entru o casă cu o amprentă de 80 mp, costurile materialelor pot porni de la aproximativ 25.000 de euro pentru construcția la roșu și pot ajunge la peste 45.000 de euro pentru finisaje la cheie.
Manopera
Poate fi unul dintre cele mai costisitoare lucruri. Dar pe lângă asta, provocarea în 2024 e și să găsești echipe de muncitori care să-ți efectueze lucrarea. Prețurile pentru manoperă pot începe de la 250 de euro/mp pentru construcția la roșu și pot ajunge la 450 de euro/mp pentru finisaje la cheie.
Citește și Românii vor primi 3 tipuri de noi vouchere. Ministrul Muncii: „Le vom acorda pentru creșterea competențelor!”