PET-urile reprezintă acum una dintre cele mai accesibile surse de venit pentru români. Ambalajele cu garanție sunt motivul a aproximativ 6.000 de oameni pentru a ieși afară, pe stradă. Oamenii ies și caută sticle, pet-uri și doze pe care le returnează apoi pentru a primi cei 0,5 lei pentru fiecare unitate, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: Canicula a crescut vânzările de sticle de apă minerală. Câtă apă îmbuteliată consumă un român, în medie, pe an?
foto: 6.000 de oameni caută zilnic sticle pe stradă
La finalul lunii, unii oameni adună un salariu, în urma colectării sticlelor reciclabile. Potrivit sursei citate, Mircea este unul dintre cei care adună zilnic sticlele cu ambalaje cu garanție. În zilele în care se simte mai energic, acesta strânge și 200 de unități.
Mircea face aproximativ 2.000 de lei pe lună doar din colectarea de PET-uri.
„Am o lună de când nu am mai mers la muncă pentru că nu mi-a mai convenit, că munceam prea mult. M-am băgat pe colectare… dacă e un avantaj, de ce să nu câștigi ceva. Îți iei o pâine, o apă, un suc, o cafea.
Am luat vreo 16 lei pentru ce am găsit dimineață de reciclat și acum mă duc să beau o cafea”, a spus Mircea Decebal, pentru Antena 3 CNN.
Mircea nu este singurul care face asta. De la începutul anului, gunoiul unora s-a transformat în aurul altora.
„Când mă duc înspre casă, dacă mai găsesc o sticlă, atunci o iau și o duc”, spune un alt român.
Reprezentanții magazinelor cu punct de colectare susțin că există și persoane care ajung să aibă și 500 de lei pe bon, după reciclare.
„Uneori vin și cu patru-cinci saci, ajung și undeva la în jur de 500 lei pe bon.
Din acest motiv sunt și cozile, ceea ce înseamnă că sunt și timpii mai mari de așteptare, pentru că sunt unii oameni care culeg de pe străzi și vin cu o grămadă de saci, de PET-uri, de sticle și să se stă mult”, a declarat Alexandru Octavian – reprezentantul unui magazin cu punct de colectare.
Sistemul de garanție-returnare a ajuns acum la un grad de reciclare de 50%.
„În luna iulie, cel mai probabil s-a depășit miliarde de ambalaje colectate, pentru că la sfârșitul lunii iunie aveam peste 850 de milioane de ambalaje colectate.
În primul rând, este un beneficiu pentru noi toți, ca români, pentru că nouă ne spun cei din primării că nu mai sunt ambalaje la marginea drumurilor”, a declarat Anca Marinescu, director comunicare Returo.
Te-ar putea interesa și: Pași dificili în „hora reciclării”. Care sunt orele la care nu ne putem recupera garanția pentru sticle. Ce spune legea