- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Câţi bani primeşte David Popovici pentru medaliile de la Jocurile Olimpice 2024. Ce țară își plătește sportivii mai mult

01 Aug, 20:30 • Alexe Raluca
David Popovici a devenit campion olimpic la Paris, după ce a câștigat finala probei de 200 m liber. Și pentru o proba de 100 m liber a câștigat o medalie, de această dată una de bronz. Pentru reușitele lui, sportivul va primi o adevărată avere, bani pentru care a muncit ani la rând.
Câţi bani primeşte David Popovici pentru medaliile de la Jocurile Olimpice 2024. Ce țară își plătește sportivii mai mult

În urma cuceririi medaliei de aur la Jocurile Olimpice 2024, David Popovici va fi răsplătit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu 200.000 de euro, potrivit spuselor Elisabetei Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

Citește și: Ion Țiriac îi oferă un cadou lui David Popovici. Fundația miliardarului premiază campionii olimpici de la Paris

Câţi bani primeşte David Popovici pentru medaliile de la JO 2024

După ce a devenit mediliat cu aur la proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris de anul acesta, David Popovici va fi răsplătit cu nu mai puțin de 140.000 de euro. De asemene, el a luat și bronzul la proba de 100 m liber, astfel că va mai primi 60.000 de euro.

„140.000 de euro pentru o medalie de aur, 100.000 de euro pentru o medalie de argint și 60.000 de euro pentru o medalie de bronz. Singurele premieri în euro sunt la Jocurile Olimpice. În rest, avem echivalentul în lei. Banii sunt oferiți de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. La noi, doar statul premiază campionii, medaliații olimpici. În alte țări există sponsori”, a spus Elisabeta Lipă.

Românul a fost al doilea clasat după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei. Românul a oprit cronometrul la 1:44:72, la doar două sutimi în fața lui Richards.

Popovici, dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc. Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1:44:79. Sportivul, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marţi, când vor avea loc şi semifinalele.

Ultima medalie olimpică a înotului românesc datează din 2004, când Camelia Potec a luat aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate.

Citește și: David Popovici dă de pământ cu statul român. „Sunt promisiuni de atâţia ani, trebuie să punem şi presiune”